Kometární okénko – červenec 2019

Neobvykle dlouhá série teplých jasných dní na konci června nabídla i přes krátké a málo tmavé noci mnoho šancí na pozorování vesmírných krás. S blížícím se červencovým novem, který nastává hned zkraje 2. 7., přinášíme tradiční kometární okénko. Bohužel od posledně se ale prakticky nic nezměnilo. Na naší obloze můžeme v malých kukátkách s průměrem zrcadla do půl metru pozorovat pouhých pět kousků.

Nízko nad světlým severem lze stále spatřit dvě celkem jasné kometky. Pomalu mizející C/2018 R3 (Lemmon) v souhvězdí Rysa má sice nějakých 10 mag, ale protože je dosti difúzní, není zdaleka tak snadná. Výška pod 15 ° jí také moc nepřidá. Lépe na tom je C/2018 W2 (Africano) v sousední Žirafě, které je sice slabší (12,5 mag), ale zas poněkud výš nad obzorem nedaleko známé Kembleovy kaskády.

Přesně na druhé straně oblohy nad jihem v Hadonoši můžeme zkusit vyhledat periodickou 68P/Klemola. Kulminuje kolem půlnoci a kvůli jasnosti jen kolem 15 mag potřebuje nejen poněkud větší rouru a slušnou oblohu, ale také pořádné zvětšení. Minulou noc z Jizerek měla v 40cm dobsonu i při 288× pořád jen stelární vzhled.

Podobně jasná je C/2019 D1 (Flewelling) v Andromedě, na kterou se vyplatí počkat do druhé půli noci, až povyleze výš nad obzor. Stále slábne, takže se s ní tento měsíc asi už definitivně rozloučíme. Nyní se dobře hledá v blízkosti asterismu Domácí meta.

Za svítání je pak ještě šance na spatření staré známé 29P/Schwassmann-Wachmann. Ta se nyní pohybuje nízko v Rybách, ale něco se tam vykoukat už dá. Jestli nepředvede nějaký další outburst, měla by mít kolem 13 mag.

Koncem měsíce bude snad už konečně v dosahu z našich končin dlouho očekávaná C/2018 N2 (ASASSN), ale o té si povíme až příště. Stejně tak se těšíme na návrat 260P/McNaught. Otázka je, jak se nakonec předvede 168P/Hergenrother, zatím se totiž úspěšně skrývá i před objektivy profíků. Zkrátka uvidíme, co přinese druhá půlka roku. Snad to bude lepší než doposud a kometární okénka nabídnou přeci jen bohatší nadílku.

Vic KaL ◊!

Komentáře byly uzavřeny.