10 let Jizerské oblasti tmavé oblohy

Před deseti roky, 4. listopadu 2009, bylo na chatě Pyramida oficiálně podepsáno memorandum o vzniku Jizerské oblasti tmavé oblohy (JOTO). Parta nadšenců ze severu Čech společně s Pavlem Suchanem z Astronomického ústavu AV ČR se tehdy dohodla ujmout se nápadu polských astronomů z Wroclawské univerzity. Téma vzaly za své obě nadlesnictví v Polsku a také Lesy ČR. Přidala se rovněž CHKO Jizerské hory. Dlouhodobě vnímáme podporu Ministerstva životního prostředí, což potvrzuje aktuální záštita pana ministra Richarda Brabce nad aktuálními aktivitami v oblasti. 

 

První přeshraničí oblast tmavé oblohy byla tedy vyhlášena a na řadě byly aktivity spojené s Jizerskými horami. Na polské straně se jedná o pravidelné tábory pro děti, kterými prošlo už více než 1000 účastníků. Otcem myšlenky založení JOTO je Sylwester Kolomanski z Wroclawské univerzity. Aktivity v Jizerkách nyní zastřešuje především Arkadiusz Lipin z magazínu Góry Izerskie.

Na české straně se aktivity odvíjí od přednášek a pozorování pro školy a veřejnost, kterých se s podporou Astronomického ústavu AV ČR v osobě Pavla Suchana ujímají nadšenci z České astronomické společnosti – pobočky Klub astronomů Liberecka. Velmi oblíbené jsou Astronomické dny (dříve i na polské straně). V jejich tradici nadále pokračuje Den a noc na Jizerce, což je největší taková akce pro veřejnost, pravidelně v sobotu kolem maxima Perseid, která se nyní koná ve spolupráci se Svazem ochránců přírody a Muzeem Jizerských hor.

Po vzoru Jizerské oblasti tmavé oblohy pak v Evropě vzniklo dalších pět takových oblastí a Česká republika se dnes může pochlubit třemi takovými oblastmi na svém území, což ji řadí na přední místo v Evropě.

V rámci týdne oslav běží na Facebooku JOTO malá soutěž, kdy každý den najdete novou zvídavou otázku týkající se Jizerských hor nebo tmavé oblohy.

Dnes, 4. 11. 2019 se schází zakládající instituce na Krajském úřadu v Liberci, kde probíhá tisková konference k výročí oblasti.

Komentáře byly uzavřeny.