Hvězdárna Turnov – restart v novém hávu

V neděli odpoledne (7. 6. 2020) se po jarní pauze způsobené coronulou opětovně otevřela pro veřejnost hvězdárna v Turnově. V době nucené výluky jsme nezaháleli a kompletně jsme modernizovali přístrojové vybavení.

Na akci přišla asi padesátka zájemců (ve věku 4-86 let), kterým jsme novou techniku představili a zpočátku jsme také stihli pozorovat skvrny na Slunci. Poté se však obloha zatáhla, tak došlo na sledování pozemních cílů. V posluchárně proběhla přednáška o novinkách z astronomie a kosmonautiky, nechyběl ani přehled zajímavých úkazů na obloze v průběhu letošního léta. Atmosféra byla velmi příjemná a už se těšíme na další akce.

Sluneční skvrny 6. 6. 2020. Hvězdárna Turnov, Bresser Messier 102/1000, herschelův hranol, kamera QHY5-III224C.Na hvězdárně proběhne 20. 6. akce Slunovrat, kdy od 18 hodin bude možné vyslechnout povídání o Slunci. Poté je v plánu táborák s možností opékání vuřtů a za jasného počasí pozorování vybraných objektů letní oblohy.

Zavítat můžete také 11. června od 18 hodin do iQLANDIE do planetária na tradiční pořad pro širokou veřejnost zvaný Večery pod hvězdami. Jeho osmé pokračování nás opět seznámí s aktuální oblohou a podíváme se na zajímavosti z astronomie a kosmonautiky. Na tuto akci je vhodné se registrovat z důvodu omezené kapacity sálu (50 osob) a vybírá se dobrovolné vstupné.

16. června od 17 hodin je pro vás v Městské knihovně v Jablonci nad Nisou připraveno povídání o nejpodivnějších hvězdách ve vesmíru. Tato akce je zdarma.

Sluneční skvrny 6. 6. 2020. Hvězdárna Turnov, Bresser Messier AR102/1350, herschelův hranol, kamera QHY5-III224C

Komentáře byly uzavřeny.