Společné pozorování přeletu ISS

Vzhledem k tomu, že teď máme zase sérii přeletů stanice přes Slunce, nabízelo se nějaký pozorovat. Alešovi se podařilo jeden vidět z domova už 2. června, kdy se mu doslova jenom na přelet rozestoupila oblaka v místě, kde bylo Slunce. Druhý den nás pozval na společné pozorování v Dolánkách u Turnova. Na Slunci se při okraji právě vynořila skvrnka, což samo o sobě bylo zdrojem veselí, protože bylo co pozorovat a potenciálně na čem zaostřit. Samotný přelet bylo klasické mihnutí něčeho ve tvaru písmene H.

Já jsem tentokrát točil kamerkou přes EDčko a tak to bylo zajímavé sledovat na displeji a díky tomu jsem i vidět poměrně dost detailů naživo a hlavně se hned mohl k přeletu vizuálně vrátit a užít si jej snímek po snímku. Vytvořil jsem z toho animaci a dva obrázky vybral. Jeden asi nejlepší záběr a jeden i se skvrnou.

Přelet ISS 3. 6. 2020, výřez

Přelet ISS 3. 6. 2020, výřez

ISS a skvrnka na Slunci 3. 6. 2020

ISS a skvrnka na Slunci 3. 6. 2020

Vzhledem k tomu, že skvrny na Slunci jsou vyloženě velká vzácnost, často jsou vidět jen jednou zan měsíc i méně, tak jsem ty u okraje zpracoval zvlášť z videa, které jsem točil. Využil jsem PIIP, Autostakkert a Registax 6. Obrázek zvětšený na 150 %.

Děkuji Alešovi, že nás zmobilizoval a jsem rád, že to pro jednou zase vyšlo. Martin Gembec

Komentáře byly uzavřeny.