Přelet ISS přes Měsíc 27. 1. 2021

Souhra okolností, kdy večerní přelet probíhal v době krátkodobého zmenšení oblačnosti, nás vyburcovala k aktivitě. Vždyť leden 2021 bude jinak patřit mezi ty s nejméně pozorováními za dlouhou dobu. S Alešem jsme jako místo pozorování vybrali oblast někde u Sychrova, ale už cestou jsme viděli, že se nad námi zatáhlo a Měsíc jen občas prosvítal mezi mraky. Popojeli jsme k západu, protože tam měla být situace nadějnější. U Českého Dubu nad obcí Hradčany jsme skutečně mohli přes jemné beránky sledovat Měsíc i s krásným duhovým kruhem okolo (nejméně dvojitou korónou). Po nějakých 15 minutách pobytu na místě však dorazily nízké mraky i sem a zbytek času to bylo lovení Měsíce schovávajícího se tu více, tu úplně, tu méně za mraky. Na samotný přelet se nebe smilovalo a ISS jsme spatřili a natočili. Ale ironií osudu se pak asi za půl hodiny téměř vyjasnilo. Máme tedy alespoň nějaký pozorovací zářez.

Úvodní snímek je seskládán se všech snímků videa, na kterých se ISS zachytila. Otočil jsem jej přibližně tak, aby jih Měsíce byl směrem dolů. Kromě seskládání jde o původní data bez úprav. U animací je to zrcadlově tak, jak to bylo vidět na displeji. Snímáno kamerkou QHY5III-224C v ohnisku 618 mm refraktoru WO FLT98.

Animace v GIF je níže. Video na Vimeo vám ukáže i reálnou rychlost přeletu, který v místě pozorování trval v zorném poli kamery necelou sekundu.

Vzhledem k tomu, že chodily mraky, vybral jsem nakonec 240 snímků videa Měsíce, kde vadily nejméně a z nich dále Autostakkertem vybral nejlepších 100. Ty jsem doostřil a výsledný obrázek přikládám.

No a odtud je už krůček zkusit jej zkombinovat s kompozicí přeletu.. moc se mi to zatím nedaří, aspoň tedy pokus o ostřejší Měsíc s přeletem. Aspoň to nepůsobí tak uměle.

Pozorování se vydařilo, i když bylo krátké. Posloužilo alespoň jako dobrý test povedeného FLTčka o průměru téměř 10 cm. S okulárovým výtahem Feather Touch jde o skutečně mimořádný dalekohled. S rovnačem/reduktorem stejného výrobce William Optics vykrslí full frame 6D a ani moc nevinětuje.

Samotný Měsíc - rychlocvak Canonem 6D v ohnisku 500 mm

Samotný Měsíc – rychlocvak Canonem 6D v ohnisku 500 mm

 

WO FLT98 na montáži EQ6, v pozadí pozoruje Aleš přes binohlavici

WO FLT98 na montáži EQ6, v pozadí pozoruje Aleš přes binohlavici

 

 

Mimochodem, bavil jsem se s Danem Kurtinem z Liberce, který na rozdíl od nás měl jasno a ISS mu letěla sice vedle Měsíce, ale viděl ji pěkně. Tady je jeho fotka.

Kompozice úplňku do fotky přeletu ISS kolem Měsíce - pohled z Liberce

Kompozice úplňku do fotky přeletu ISS kolem Měsíce – pohled z Liberce

Martin Gembec

Jeden komentář k “Přelet ISS přes Měsíc 27. 1. 2021”

  1. Aleš

    Lednové počasí je opravdu mizerné, byl to vlastně můj letošní první „výjezd“ za pozorováním (když nepočítám jednu návštěvu turnovské hvězdárny a tři pozorování doma ze zahrady). Sázka do loterie tentokrát vyšla, Měsíc si s námi hrál trochu na schovávanou, ale přelet ISS jsme zaznamenali jak vizuálně, tak fotograficky (jak prezentoval Martin). Měl jsem při této příležitosti také možnost konečně pořádně otestovat vánoční dárek v podobě péřových kalhot RAK od Sir Joseph (http://www.sirjoseph.cz/cz/produkty/obleceni/i17-kalhoty-rak-843.htm). V kombinaci s expediční péřovou bundou a rukavicemi od stejné firmy a botami Sorel Glacier XT (https://www.hudy.cz/glacier-xt?variant=68544&size=8953&gclid=EAIaIQobChMI0bWA-py-7gIVFgIGAB0MWwmWEAYYASABEgI-uvD_BwE) je to ideální výbava pro zimní pozorování, kdy se člověk moc nepohybuje (sezení u okuláru dalekohledu) a poskytuje dostatečný tepelný komfort i při teplotách hluboko pod bodem mrazu.