Kometární okénko – květen 2021

Konečně se udělalo hezky v době, kdy na obloze neúřaduje Měsíc, a my mohli vyrazit minulou noc zase jednou za tmavou oblohou. Zvolili jsme nakonec poněkud delší cestu „kousek za Ještěd“ a skončili v Pohoří na Šumavě, tedy v naší oblíbené destinaci v Novohradských horách. Kromě menšího světelného znečištění nabídla tato lokalita i o půl hodiny delší noc, což se někdy také hodí. A hodí se to hlavně v případě, kdy máte nabitý pozorovací plán.

A ten minulou noc v mém případě činil hned 15 komet, povětšinou teda dost slabých, kterým je potřeba věnovat trochu víc času. Zřejmě se ty potvory stydí, tak se neukážou hned a člověk s nimi musí chvíli zápasit. Toto úplně neplatí jen pro dvě krásky.

Tou první je nejjasnější kometa tohoto období C/2020 R4 (ATLAS). Je vidět i v triedru, neboť má jasnost kolem 9 mag, ale teprve ve větším přístroji odhalí svoji krásu. Uprostřed velké difúzní komy se skrývá malé, ale jasné hezky protažené jadérko. Kdo ji ještě neviděl, má nyní ideální čas. Zběsile uhání souhvězdím Honicích psů a po nedávném průletu perihelem bude nyní rychle slábnout.

Ve svém letu před pár dny těsně minula stagnující, ale také pěknou C/2020 T2 (Palomar). Ta je o dvě magnitudy slabší a v dalekohledu vypadá jako kondenzovaná kulička podobná kulové hvězdokupě. U ní nemusíme tak spěchat, jasnost kolem 11 mag si udrží až do léta. Nachází se nedaleko pravé kulovky M3, se kterou se ale nemůže poměřovat.

Pokud nevlastníte kukátko s aperturou aspoň 400 nebo 500 mm, tak už skoro dál nemusíte číst. Víc toho pro vás zatím asi nemám. Zájemci o slabší kousky si ale jistě příjdou na své.

Na večerní obloze můžeme ulovit třeba celkem jasnou C/2019 L3 (ATLAS). Hledá se dobře u hvězdokupy Mellote 20, tedy známé skupiny hvězd kolem Mirfaku. Kdyby se Perseus nenacházel v této roční době tak nízko, nebyl by se spatřením 13 mag komety žádný problém. Takto to je o něco těžší, ale nic dramatického. Kdo si počká do zimy, neprohloupí, kometka zjasní až k desáté hvězdné velikosti.

Jako pěknou duchařinu bych označil v sousedním Vozkovi se nacházející kometu C/2021 D1 (SWAN). Ta byla obtížná díky své rozplizlosti už posledně, nyní k tomu přidává nízkou výšku na obzorem, takže tam něco vykoukat dá už docela práci.

O moc lépe na tom není ani 156P/Russell-LINEAR. Tu najdeme rovněž ve Vozkovi, ale přeci jenom zapadá později. Na  druhou stranu s jasností kolem 15 mag může jen vzpomínat na své nejlepší časy. Myslím, že se s ní zase na pár let rozloučíme. Good bye!

Loučíme se už delší dobu s C/2018 N2 (ASASSN). Tentokrat ale asi už opravdu definitivně. Jasnost klesá k 16 mag a severní obzor, kde se kometka nachází, bude přes léto příliš světlý. Obě potěšily, ale přicházejí už další.

A nejlépe má našlápnuto C/2017 K2 (PanSTARRS), jenž už nyní má skoro 13 mag a hravě si s ní poradí i dalekohlídek o průměru 25 cm. Na této hodnotě se nezastaví a bude zjasňovat pomaličku dál. Jen škoda, že v maximu, až bude pozorovatelná i malým triedrem, bude od nás neviditelná. Miřte tedy nyní do Lyry a hledejte na správných souřadnicích malý difúzní flíček.

Pokud jste namlsáni úspěchem z lovu na předešlou vlasatici, mám pro vás tip na ještě jednu. V Orlovi zkuste periodickou 7P/Pons-Winnecke, ale počkejte si, až bude nad ránem na konci astronomické noci co nejvýš. Není zas tak snadná, jak by se z deklarované jasnosti kolem 13 mag mohlo zdát. Pokud se to nezadaří hned, bude šance na reparát ještě během léta, kdy by se mohla dostat na 11 mag.

Slušně viditelná v 20″ kukátku je nyní i C/2018 U1 (Lemmon) v sousedním Hadonoši. Kometu 15 mag na obloze 21,8 MSA, jakou jsme minulou noc měli, není problém spatřit. Začíná se to lámat až kolem 16 mag, kdy hraje roli i seeing. I přes ne úplně dokonalé podmínky se mi ale podařilo nakonec ulovit i její sestru C/2020 S8 (Lemmon), která se tak stala mojí už 250. kometou.

Hranici 16 mag prolomila i periodická 117P/Helin-Roman-Alu. Obě se nacházejí v Panně. Tato ale ještě zjasní. V příštím roce by se měla vyšplhat až na 13 mag. Naposledy jsem ji viděl v roce 2014, což mi přijde jako včera. Mám ji totiž ještě v živé paměti.

Spatřit se mi nepodařilo jen slaboučkou (16 mag) C/2020 H6 (ATLAS) níže v Panně a ještě slabší (17? mag) 409P/LONEOS-Hill výš ve Vlasech Bereniky. Naopak úspěšný byl hon nízko nad stromy v souhvězdí Vlka na pomalu stoupající C/2020 J1 (SONEAR). Čekal jsem na ni už dlouho a až teď se ji podařilo zalogovat. Jen velmi zvolna stoupá z jižní oblohy k vyšším deklinacím. Nyní je na −33° a při jasnosti 13 mag to není žádná procházka růžovým sadem. Ale kdo se bojí, nesmí do lesa. Ve 2 ráno SELČ kulminuje jen pár stupňů nad obzorem, tak ji také zkuste. Chce to jen mít prvotřídní výhled k jihu, jako je právě na Šumavě nebo v Novohradkách.

V květnu tedy už o moc více nabídnout nemohu, ale v druhé půli roku se dočkáme dalších hezkých kousků, tak se máme na co těšit.

Viděli jste kromě těch dvou nejjasnějších i některou další vlasatici? Podělte se se zážitky s kometami dole v komentářích! Lovu zdar!

Vic KaL ◊!

3 komentářů k “Kometární okénko – květen 2021”

  1. Spaca4y

    Na uplynulou noc (5./6. 5.) jsem plánoval výjezd, ale pracovní povinnosti mi to neumožnily. Dal jsem alespoň budík na 1:45 a vytáhl dobsona na zahradě. Podmínky určitě nadprůměrné na toto stanoviště v obci: SQM-L v zenitu 20,82 a po včerejším dešti průzračnost dost dobrá. Slušně byl vidět Štír, ale na SONEAR to nebylo. Na začátek potěšily jasné komety ATLAS a PALOMAR, i přesto, že se už nasunuly na světlejší část oblohy. Pak začal pokus o 7P/Pons-Winnecke. Byl to boj, ale nakonec mi tam poblikávala. Nic snadného. Asi jsem mohl ještě zkusit C/2017 K2, ale ta mi snad neuteče. Šel jsem raději ještě něco naspat.

  2. Vic

    Gratuluju k úspěšnému pozorování. 7P je pořád pěkná duchařina.
    My se vrátili včera na místo činu do Novohradek a zažili ještě lepší podmínky (SQM-L 21.94) než posledně hlavně díky super seeingu, kdy se dalo nakládat 500× a hvězdy 16 mag krásně svítily.
    Povedlo se mi kromě potvrzení pozitivních pozorování z minula udělat i další tři nové zářezy:
    413P/Larson, C/2020 H6 (ATLAS) a C/2020 M5 (ATLAS) – všechny kolem 16 až 16,5 mag.

  3. Spaca4y

    Paráda! Když se tomu jde naproti, úspěch se dostaví… super! Já byl pár dní na kolách s kamarády na kraji Železných hor, ale bez dobsona, jen s ED100 a triedrem. Bylo to jen o večerních planetách a Starlinkách. Ani tma tam nebyla taková, nedaleké Slatiňany tomu dávali na frak . Nejvíce asi 21,05 SQM -L, ale většinou spíš míň.