Kometární okénko – duben 2022

Jak už to tak bývá, s blížícím se novoluním přichází i špatné počasí. Vypadá to, že nám ještě i nasněží. Naštěstí byl v březnu nadbytek jasných nocí, takže máme z čeho čerpat při sestavování dubnové kometární hitparády.

Nejjasnější pozorovatelnou kometou je nyní trochu překvapivě C/2021 F1 (Lemmon-PanSTARRS). Bohužel akorát končí období její viditelnosti, neboť nám rychle mizí z večerní oblohy v záři slunce. Dá se ještě vyhledat během soumraku nízko nad severozápadem, než začne úřadovat Měsíc. Očekávejte difúzní flek o jasnosti zhruba 10 mag.

V těsném závěsu se drží dvojice delší dobu soupeřících, nyní však už slábnoucích vlasatic v podobě dlouhoperiodické C/2019 L3 (ATLAS) v Blížencích a krátkoperiodické 19P/Borrelly z Persea. Díky své poloze slušně vysoko nad obzorem ve večerních hodinách jde stále o nejsnáze pozorovatelné kometky s jasností okolo 11 mag.

K nim se ještě přidává na ranní obloze viditelná C/2017 K2 (PanSTARRS). Pomalu se šine křídlem Orla a zatím trochu zaostává za očekáváním. Do konce léta, než uteče na jižní oblohu, má ale ještě dost času něco předvést. Jasnost jen zvolna roste z 12. na 11. hvězdnou velikost. Pozoruju ji už čtvrtým rokem a přijde mi taková až moc líná.

Kdyby bývala C/2019 T4 (ATLAS) o něco výš nad obzorem, určitě by se o ní psalo více. S jasností kolem 12 mag by totiž byla v dosahu i skromných astropřístrojů. O půlnoci vystupuje jen ani ne dvacet stupňů nad obzor v souhvězdí Poháru, a proto je maličko opomíjená. Však dejme této difúzní potvůrce svůj čas, do léta ještě trochu popoleze nahoru.

Trvalkou jarních nocí je bezesporu 116P/Wild. Drží se kolem 13 mag a sune se jen zvolna hlavou Lva nedaleko pěkně galaxie NGC 2903. Bude nám dělat radost až do léta. Je hezky kondenzovaná, takže i docela snadná v menších kukátkách nebo pod horší oblohou.

Dále tu máme na skladě dvojici slábnoucích krasavic ještě z prvního kvartálu: 104P/Kowal se nachází v Blížencích, 67P/Churyumov-Gerasimenko najdeme v sousedním Raku. Obě jsou sice stále relativně jasné, díky své rozplizlosti ale obtížně pozorovatelné. Je potřeba skutečně tmavá obloha, aby se ukázaly. A na přístroji také nešetřit. 400 mm zrcadlo je ideální.

To samé platí o další kometce s krátkou periodou – 4P/Faye. Loučili jsme se s ní už minule, tentokrát to je ale definitivní. Je zajímavé, jak se v Blížencích setkaly na jednom místě hned tři hůře či lépe pozorovatelné vlasatice: kromě 4P to jsou ještě 104P a C/2019 L3. Místo starhoppingu tak můžete při hledání použít kometohopping.

Naštěstí tu máme i komety, které neslábnou. Tedy alespoň zatím. Příslib lepších zítřků skýtá nadějná C/2020 V2 (ZTF), která je už nyní s jasností kolem 13,5 mag dobře vidět v 10″ kukátku, jak se pohybuje Velkým vozem. 14 mag prolomila i C/2021 P4 (ATLAS) procházející Mléčnou dráhou v Kasiopeji. V druhé polovině noci si můžeme pak ještě došlápnout na C/2019 U5 (PanSTARRS), která nedávno minula kulovou hvězdokupu M13 v Herkulu. Pozor, nepleťte si ji s C/2021 U5 (Catalina) v Sextantu, která je sice také viditelná v amatérských přístrojích, chce to ale už poctivý půlmetr nebo alespoň slušnou čtyřstovku a špičkovou oblohu, jelikož nemá ani 15 mag.

Když už jsme u těch slabších kousků kolem 15. hvězdné velikosti, tak stojí jistě za zmínku C/2020 M5 (ATLAS) ve Lvu či C/2020 J1 (SONEAR) ve Vlasech Bereniky, případně i ranní C/2020 K1 (PanSTARRS) z Orla. První tak nějak stagnuje, druhá celkem rychle slábne, ale poslední zmíněná potěšitelně sílí a měla by to za rok vytáhnout na 11 mag. Bohužel nám letos z oblohy na podzim zmizí, tak si ji až zas tak neužijeme. Ale co už.

V přehledu opět nezmiňuji 22P/Kopff, která se jako souputnice Venuše stále nevymanila z modře ranního úsvitu. Na ni si ještě musíme počkat. Neuvádím ani 29P/Schwassmann-Wachmann, jenž je tak silně rozptýlená, že je vizuálně nepozorovatelná, dokud u ní nedojde k novému outburstu. Zmíním ale už nově objevenou C/2022 E3 (ZTF), jenž zatím také není ve vizuálním dosahu, ale za rok v únoru by se mohla dostat na hranici viditelnosti pouhým okem a to už by mohlo být zajímavé. Máme se tedy do budoucna na co těšit.

Kometám zdar!

Vic KaL ◊!

 

Komentáře byly uzavřeny.