Tip na pozorování – dvojitá Večernice

Počátek března nám přináší pěknou podívanou v podobě „dvojité Večernice“. Jedná se o poměrně těsnou konjunkci Venuše s Jupiterem. Největší přiblížení obou těles na vzdálenost cca 0,5° se bohužel odehraje pod obzorem, ale 1. a 2. března večer budeme svědky přiblížení na vzdálenost cca 1°, kdy se obě planety vejdou do jednoho zorného pole i silněji zvětšujícího dalekohledu. A protože předpověď počasí je výjimečně příznivá, nenechte si tuto podívanou ujít. Pro zájemce bude připraveno pozorování v liberecké iQLANDII (středa i čtvrtek) a na hvězdárně v Turnově (středa) – viz předchozí článek a PDF.

Již dnes večer svítil Jupiter s Venuší z mého pohledu na Žižkově vrchu nad Císařským kamenen a vysoká oblačnost celému výjevu dodala na dramatičnosti. Nedalo mi to a cvaknul pár dokumentačních snímků a zakládám tímto fotogalerii letošního setkání Venuše s Jupiterem. Doufám, že zde v následujících dnech přibydou další snímky od našich členů (MaG, Dan, David…).

AM

Celkový pohled s Ještědem.

Planety na Císařským kamenem.

„Detail“ ohniskem 400 mm – u Jupiteru (nahoře) lze rozeznat i nějaké měsíce.

_________________________________

Pozorování na hvězdárně v Turnově 1. 3. 2023 – návštěvnost cca 50 zájemců a pohodové pozorování konjunkce a následně Měsíce (fotodokumentace mobilem).

Při příjezdu na hvězdárnu po půl šesté mne vítal kouzelný krvavý západ Slunce.

Na terase jsme pozorovali slabě zvětšujícím dalekohledem (25x) s velkým zorným polem.

V kopuli jsme na dvojici planet namířili refraktor 102/1350 mm se zvětšením 45x – kolem Jupiteru krásně svítili měsíčky, bylo vidět oba rovníkové pásy a pozorný návštěvník zaznamenal i fázi Venuše.

Pozorování nadchlo malé i velké návštěvníky.

Následně jsme 16″ dalekohled namířili na Měsíc – pohled při 105x, kdy se do zorného pole vejde ještě celý kotouč byl úchvatný, seeing byl výborný, tak jsme si v detailu při 250x vychutnali Copernicus a také Clavius.

Konjunkci jsme z terasy sledovali až do západu obou planet.

Fotografie z pozorování na hvězdárně poslal také Aleš Bartoš:

 

Martin paralelně se svým týmem zajišťoval živý přenos z budovy iQLANDIE v Liberci a jeho záznam můžete shlédnout ZDE.

_________________________________

Ve čtvrtek 2. 3. ráno jsem nechal obě planety vystoupat asi 15° nad Černou Studnici a pak se chopil triedru, abych záhy našel Venuši jako jasný svítící bod. Po chvíli „rozkoukání“ se nedaleko chvěl o poznání slabší, ale výrazně větší kotouček Jupiteru. Nutno podotknout, že jsem pozoroval z domu skrze zavřené okno, což při malém zvětšení vůbec nerušilo. Postupně jsem vyzkoušel několik kusů ze své sbírky triedrů – nejhezčí pohled byl Deltou 15x70ED, pak APM 12x50ED a starým Zeissem 10×50, pěkně kontrastní pohled skýtal WO 7x50ED, ale obě planety bylo dobře vidět i ve staré armádní Meoptě D-6 (6×30). Nakonec jsem zkusil scénu zachytit mobilem skrze Meoptu AD800 při zvětšení cca 30x.

Část použité pozorovací techniky…

Pokus o dokumentaci…

Komentáře byly uzavřeny.