Fotookénko do světa chlazených kamer

Už nějaký čas jsem šťastným majitelem chlazené kamery ZWO ASI294MC Pro sehnané v bazaru na Astrofóru. Roman Hujer mě postupně dokopal k vylepšení montáže EQ6 na systém OnStep, posléze mě pomohl vylepšit pointaci přes ASIAir Mini s kamerkou ASI120MM mini na 50 mm hledáčku. Bylo otázkou času, kdy spojím síly tohoto ybavení s chlazenou kamerou. Mojí podmínkou bylo přejít na ni, pokud to nepřinese nutnost používat notebook. A focení s tabletem nebo mobilem mě vážně baví mnohem víc. Možnosti této sestavy ve spojení se špičkovým čočkovým dalekohledem WO FLT98 a neméně povedeným zrcadlovým newtonem Orion CT8 jsem již prezentoval při focení komety Nišimura. Nyní přišly na řadu ostré testy chlazení kamery na -15 °C a výsledky jsou velmi nadějné.

Plejády jsem snímal 21. 9. od 3:17 SELČ. Složeno je 30 expozic po 2 minutách.

Další snímek ukazuje nádhernou dvojitou hvězdokupu v Perseu (známou také jako há a chí), které neřekneme jinak než M111. Stačilo 30 expozic po 60 sekundách.

Poslední obrázek je taková výzva. Kdysi v roce 2010 jsem se s dalekohledem Celestron ED80 a Canonem 30D vytrápil na mlhovinách v Ještěrce. Vzpomněl jsem si na tuto oblast zrovna během noci, kdy ji snímal i Roman Hujer přes objektiv Samyang 135 mm. Světlé mlhoviny jsou označeny LBN437 a v pozadí je červená emisní mlhovina Sh2-126. zde bylo pořízeno mnohem více dat, 50 snímků po 3 minutách.

Všechny snímky nesou stejnou stopu. Kamera byla chlazena na -15° C, gain byl 120, bin1. (Gain odpovídá něčemu jako ISO, 120 je střední hodnota, optimální pro tuto kameru, bin znamená, zda vyčítám každý pixel, nebo součet více pixelů vedle sebe, např. při bin2 by rozlišení snímku bylo menší než je nativní rozlišení kamery).

Všechny snímky byly kalibrovány a upraveny v Pixinsight. Od snímku objektu je odečten darkframe (temný snímek, stejně dlouhou expozicí a za stejné teploty), pak je to vše vyděleno flaty (odstranění případného tmavnutí ke krajům nebo ojedinělého prachového smítka na sklíčku před čipem). Snímky pak byly zregistrovány na hvězdy a zprůměrovány s vyloučením případných stop družic či jiných defektů (sigma clip). Následně byl výsledný obrázek barevně kalibrován (podle barvy hvězd v galaxii) a srovnáno pozadí (neutralizace pozadí). Potom došlo k zvýšení kontrastu (masked stretch a posun bílého bodu v úrovních, levels). U fotky M111 už jsem se snímkem následně nedělal nic, u M45 jsem trochu snížil červenou v pozadí a u mlhovin v Ještěrce jsem zkusil trochu snížit šum a odtranit mírně zelenou v pozadí.

Odpověď