Začala sezóna NLC 2024 a rovnou ve velkém stylu

Při večerní akci pro jednu školu jsme na turnovské hvězdárně zažili opravdu pěkné pozorování. Krásně na čas se vyjasnilo a do toho zářil Měsíc kolem první čtvrti. Později kolem 22:15 se na obloze začala zjevovat zprvu nenápadná a vysoko ležící světlá oblaka, ale později velmi nápadná a hezky strukturovaná NLC (noční svítící oblaka). Po ruce byly jen mobily, ale snímky se docela povedly. Sezóna 2024 začala nečekaně, i když jsme na ně čekali už 14 dní, ale přeci jen hned první úkaz v takové kráse překvapil.

Panoramatický pohled na noční svítící oblaka 13. 6. 2024 z Hvězdárny Turnov

Panoramatický pohled na noční svítící oblaka 13. 6. 2024 z Turnova

V kopuli se Alešovi podařilo snadno najít polohu, ve které se nacházela kometa 13P/Olbers a tak jen stačilo počkat alespoň do 23. hodiny, kdy začala stále lépe vystupovat v zorném poli jako stále zřetelnější mlhavá skvrna velmi podobná kulové hvězdokupě.

V galerii vidíte Aleše jak pozoruje kometu Olbers někde v oblasti jasných NLC. Fotka mobilem přes okulár expozicí 10 sekund je přidána jen pro zajímavost. Vůbec jsem nevěděl, že se mi podaří takto pěkně trefit se čočkou mobilu na okulár. Nebylo nic vidět.

Martin G.

Odpověď