Archív: Srpen 2024

Den a noc na Jizerce 10. 8. 2024, 15 let JOTO a 30 let Muzea, výroční a nejlepší?

Úterý 13. srpna 2024

Jizerská oblast tmavé oblohy slaví v listopadu 2024 už 15 let existence. Hlavní akcí pro veřejnost, která si na ni už zvykla a hojně ji navštěvuje, je Den a noc na Jizerce. Od té doby, co jsme našli definitivní zázemí u našich dobrých přátel v Muzeu Jizerských hor, má akce vše, co od ní očekáváme my i návštěvníci. Akce zde navazuje na Hvězdičkové noci, tradičně pořádané hvězdářem Pepínem kolem maxima roje Perseid (Pepína zdravíme tam nahoru a děkujeme!). Rok 2024 se zapsal do dějin našich aktivit jako rok ideálního počasí. Nebylo vedro, nebyla zima, nebylo pořád Slunce a přitom jsme ho mohli pozorovat dost. Nefoukalo, v noci se nerosila rychle optika, nebyla mlha a samozřejmě bylo jasno a padaly i nějaké ty meteory, i když akce proběhla dvě noci před maximem nejznámějšího meteorického roje. Děkujeme všem, kdo se spontánně zapojili a s akcí pomohli.

Pozorování velkými dalekohledy na Jizerce 10. 8. 2024, foto: Daniel Kurtin

Pozorování velkými dalekohledy na Jizerce 10. 8. 2024, foto: Daniel Kurtin

(Pokračování textu…)

Polární záře a seskupení planet s Měsícem

Čtvrtek 1. srpna 2024

Aneb když máte kliku, vidíte na dovolené v Polsku oblohu i s bonusem. Letos jsme se dohodli se sousedem a projíždíme Mazurksá jezera na severovýchodě Polska. Jsme tu 54 stupňů severně, tak jsem raději vzal i nějakou astrovýbavičku. A pohledy na Mléčnou dráhu nad jezery nebo polární záři, to je neuvěřitelný bonus naší cesty.

Potřebujete prostě velkou dávku štěstí, když jednou zakotvíteb tak, že z lodi máte výhled na jezero a hvězdy a podruhé tak, že hned u hotelu popojdete a vidíte z poměrně slušné tmy polární záři. Teda vlastně nevidíte, protože byla slabá, ale udělal jsem si osobní rekord a vyfotil krásnou polární záři při Kp indexu 5.

(Pokračování textu…)

Obloha v srpnu 2024

Čtvrtek 1. srpna 2024

Srpen konečně přeje pozorovatelům planet – Saturn je viditelný téměř celou noc, ale prstenec už je hodně „zavřený“. Pěkná konjunkce Marsu s Jupiterem nastává 14. srpna. Dne 21. 8. ráno dojde k zákrytu Saturnu Měsícem. Jupiter a Mars spatříme ve druhé polovině noci. Ráno 26. 8. uvidíme Měsíc v Plejádách. Kdo neviděl kometu 13P/Olbers, má možnost to ještě napravit. A nezapomeňte samozřejmě na Perseidy.

(Pokračování textu…)