Archív: Září 2024

Obloha v říjnu 2024

Pondělí 30. září 2024

Venuši v říjnu spatříme večer nízko nad jihozápadem. Jupiter a Uran bude na obloze po většinu noci kromě večera a Saturn s Neptunem po většinu noci kromě rána. Nejzajímavějším objektem na říjnové obloze bude bezesporu kometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS). Více na druhé straně mapky…

(Pokračování textu…)

Kometární okénko – říjen 2024

Pondělí 30. září 2024

Všichni se už jistě těší na půlku října a na velké divadlo, které předvede kometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), ale zatím tu máme začátek měsíce a spolu s ním i nov, který připadá hned na 2. 10. Bohužel se zdá, že hezké slunné dny už jsou ty tam a podzim nemilosrdně přebírá vládu. Výhled na další období nevypadá moc růžově, tak asi můžeme být rádi za slušnější tři noci v závěru září, které mi umožnili sepsat alespoň toto okénko. (Pokračování textu…)

Galakoncert DSO kvartetu na Skuhrově

Neděle 8. září 2024


Počátkem září jsou noci již dostatečně dlouhé a navíc počasí je letos velmi příznivé, a tak mohl v pátek 6. září na Skuhrově proběhnout dlouho plánovaný a očekávaný galakoncert mého DSO foto kvartetu.

(Pokračování textu…)

Kometární okénko – září 2024

Neděle 1. září 2024

Prázdniny jsou fuč, ale hezké počasí i nadále přetrvává a přeje našim oblíbeným radovánkám pod noční oblohou. Nov nastává už za pár dní (3. 9.), tak je potřeba si nastudovat, co bude na obloze k vidění. Po právě probděných čtyřech nocích pod tmavou alpskou oblohou mám dostatek poznámek na sepsání zářiového kometárního okénka. Pro dospělácké (18″+) dalekohlídky mohu nabídnout hned 12 vlasatic, ale najde se snad něco i pro puberťáky.

(Pokračování textu…)

Obloha v září 2024

Neděle 1. září 2024

Po delší odmlce můžeme v září pozorovat všechny planety. Merkur je vidět jako jitřenka na začátku měsíce, Venuše bude jako Večernice výraznější až v dalších měsících. Saturn a Neptun jsou v okolí opozice vidět celou noc. Jupiter, Mars a Uran jsou nejvýše ráno. 18. 9. nad ránem se dočkáme částečného zatmění Měsíce. Kometa 13P/Olbers je vidět nízko pod hvězdou Arcturus z Pastýře.

(Pokračování textu…)