Polární záře a seskupení planet s Měsícem

Aneb když máte kliku, vidíte na dovolené v Polsku oblohu i s bonusem. Letos jsme se dohodli se sousedem a projíždíme Mazurksá jezera na severovýchodě Polska. Jsme tu 54 stupňů severně, tak jsem raději vzal i nějakou astrovýbavičku. A pohledy na Mléčnou dráhu nad jezery nebo polární záři, to je neuvěřitelný bonus naší cesty.

Potřebujete prostě velkou dávku štěstí, když jednou zakotvíteb tak, že z lodi máte výhled na jezero a hvězdy a podruhé tak, že hned u hotelu popojdete a vidíte z poměrně slušné tmy polární záři. Teda vlastně nevidíte, protože byla slabá, ale udělal jsem si osobní rekord a vyfotil krásnou polární záři při Kp indexu 5.

polární záře

Pohled na polární záři je ze severní části obce Mikolajki. Podařilo se mi popojít z přesvětleného resortu a hned vedle najít zastíněnou cestu u jezera, kde průhledem mezi stromy šlo fotografovat nádherné výjevy. Na obrázku je animace z 31. 7. 2024 ve 23:02 až 23:42 SELČ. Zajímavostí je, že Kp index geomagnetické bouře byl pouze na stupni 5 a polarita ve slunečním větru byla dokonce severní s občasnými výkyvy do mínusu, ale při záporné zrovna záře skoro neprobíhala!

Polární záře 31. 7. 2024 nad jezerem Talty z obce Mikolajki na severovýchodě Polska

Polární záře 31. 7. 2024 nad jezerem Talty z obce Mikolajki na severovýchodě Polska

Během pozorování, či spíše snahy vystát si šanci na vyfocení polární záře se náhle objevil Měsíc. Docela mě překvapil, jak se vyhoupl hodně na severovýchodě a s ním pak hezky i Jupiter, Mars a další klenoty ze souhvězdí Býka.

Odpověď