Plodná neděle

Přesně tak bych nazval neděli 4. 3. 2018, která mi umožnila spatřit za jeden den více zajímavých úkazů. Vše začalo již ráno budíkem v 6.30. Pohled na teploměr ukazující -10°C trochu překopal mé plány vyrazit na zahradu s APO refraktorem 120/900 mm a fotografovat východ Slunce za vrcholkem Černé Studnice. Nakonec jsem usoudil, že bude stačit ohnisko 400 mm a že se dá celkem pohodlně fotit z vyhřátého bytu přes okno. Krátce po sedmé ranní začal sluneční kotouč opravdu vykukovat za rozhlednou, tak jsem cvaknul pár expozic.

východ Slunce 4.3.2018 Aleš Majer východ Slunce 4.3.2018 Aleš Majer

Po obědě jsem vyrazil na turnovskou hvězdárnu, kde jsme nejprve sledovali Slunce, ale nebylo na něm nic zajímavého ani v H-alfě natož v kontinuu. Ale stačilo otočit paralaktickou montáží o 50 minut v rektascenzi a 4 stupně v deklinaci a v hledáčku zářila jasná Venuše. Při zvětšení 112x pěkná malá kulička.

Ale to by nebyla neděle 4. 3., kdy nastává konjunkce Venuše s Merkurem. Stačilo vyměnit okulár a při zvětšení 75x se v zorném poli spolu s Venuší objevil další jasně svítící bod – Merkur. Tuto dvojici jsem si nenechal ujít ani večer. Po západu Slunce jsem vyrazil na kopec k jablonecké přehradě a vyfotografoval ji nad Ještědem jako Martin o pár dnů dříve. Obě planety byly velmi výrazné a na první pohled viditelné pouhým okem.

Venuše a Merkur nad Ještědem, fotil Aleš Majer

A na závěr dne jsem krátce po 21 hodině, opět již z tepla domova, sledoval triedrem a pak malým refraktorem (AD800) východ Měsíce, taktéž za hřebenem Černé Studnice.

Aleš Majer

Komentáře byly uzavřeny.