Zimní obloha z Kokonína

Velmi příjemné i když mrazivé setkání se uskutečnilo v Kokoníně 24. února večer. Pozorovalo se ED-čkem 80 mm, dobsonem 305 mm a později i Schmidt-Cassegrainem 150 mm. Viděli jsme krásně Jupiter, zajímavé hvězdokupy a samozřejmě nádhernou M 42 v Orionu, ale hitem večera byly přelety letadel a družic, u kterých jsme si užili mnoho zábavy.

pozorování 24.2.2011 v Kokoníně


Pozorování začalo ještě za světla, kdy se ukázal pěkně Jupiter se svými dvěma pásy, z nichž ten severní je stále výraznější, zatímco jižní se teprve vybarvuje. Měsíčky byly tentokrát seřazeny pěkně v přímce. Na pozorování planet v malé výšce se více osvědčil refraktor, který nebyl tak náchylný na seeing a umožnil pěkný pohled i při zvětšení 120x. U dobsona bylo patrné, že se dochlazuje na okolní teplotu někde kolem -6 stupňů. Zvětšení více než 150x nebyla použitelná.

ISS 24.2.2011

Přelet ISS 24.2.2011 ze stativu, hvězdy jsou proto mírně protáhlé (na včerejší fotografii jsem kombinoval vrchní část ze snímku z montáže ze spodní, kdy jsem pohon vypnul, proto jsou hvězdy bodové).

Z hvězdokup jsme pozorovali např. Hyády, M35 v Blížencích, nebo 37-ku mezi Orionem a Blíženci. Velmi pěkně se nám ukázala sigma Orionis a okolí, kde bylo vidět skupinky hvězd po dvou nebo po třech. Pohled na M42, Velkou mlhovinu v Orionu, byl úchvatný ve všech zvětšeních a přístrojích. Užívali jsme si to, ale to ještě nebylo vše.

ISS mezi Orionem a Velkým psem

ISS přelétající mezi Orionem a Velkým psem 23. února 2011. Martin Gembec

Sem tam se nám podařilo sledovat letadla dalekohledem, ale viděli jsme i několik zajímavých přeletů družic, mezi nimiž vynikly některé velmi jasné, nebo s jasnými záblesky. Prozatím se nám podařilo určit záblesk Iridia 82 o jasnosti asi -3 mag, který nastal krátce po přeletu nádherně jasné ISS. Ještě o něco dříve ale letěla jiná jasná družice kolem nadhlavníku a slábla někde v Býkovi mezi Plejádami a Aldebaranem. Jak nyní čtu v Calsky.com, jednalo se o družici COSMO-Skymed 1. A to už jsem zpozorněl, protože předpovědi jejích zábleků jsem si všiml již o den dříve v předpovědích Iridií, ale říkal jsem si „zase další nespolehlivá družice, která možná blejskne“ – tak POZOR na Skymed! Blejská fakt fest. Dnešní záblesk měl mít podle Calsky -0,2 mag a mohu potvrdit, že zcela určitě to sedí!

COSMO-Skymed 1 24.2.2011

Mapka podle serveru Calsky.com – rozšířená stopa družice odpovídá změně jejího jasu. Vidět je i údaj o jasu v maximu.

Nejkrásnější byly ale blikající družice letící kousek vpravo od hlavy Oriona, kde se spolu v protisměru potkávaly, nadto ta, co letěla vzhůru, zničehonic prudce zableskla, asi jako kdyby někdo blejskl s fotoaparátem na oběžné dráze. Mezi záblesky byla družice prakticky za hranou viditelnosti, ale blesknutí mohlo mít tak -2 mag. Poblíž uvedené pozice jsem v daném čase nalezl zbytek rakety Kosmos 1515. Proti němu letící byl možná Kosmos 1898.

pozorování 24.2.2011 v Kokoníně

Přestože byla zima, bylo to příjemné setkání pod zimní oblohou. Těším se příště naviděnou.

Tak pozorovací večer nečekaně zpestřil nejen on-line přenos startu raketoplánu, ale i jasný meteor – bolid. Spatřila ho moje žena, když jsem koukal na start raketoplánu. Letěl zhruba od nadhlavníku k jihu. Byl hodně pomalý a ke konci letu se za rozprsknutí rozpadl. Měl žlutočervenou barvu. Čas 22:53 SEČ. Prostě pěkný večer.

Komentáře byly uzavřeny.