Na lovu C/2014 Q2 (Lovejoy)

Výlet za kometou může být docela zábavným adrenalinovým zážitkem, jak jsme se s Vicem přesvědčili na lovu C/2014 Q2. Tato kometa v posledních dnech rychle zjasňovala na jižní obloze a nyní se vyhoupla nad obzor i v našich zeměpisných šířkách. Jako naschvál počasí v uplynulých dnech vůbec nepřálo, až konečně v noci z pátku na sobotu slibovala většina numerických modelů vyjasnění po přechodu fronty kolem půlnoci. Bylo jasné, že budeme muset jet jasnému počasí naproti. Doma je možná trochu podezřelé, že občas vyrážím na hvězdy za deště, ale díky přístupu k satelitním snímkům dnes prostě víme, že za kopcem bude jasno.

kometa C/2014 Q2 20141216 Filip Fratev
Kometa C/2014 Q2 (Lovejoy) 50cm internetovým dalekohledem iTelescope, 16. 12. 2014, Filip Fratev

Po krátké diskusi na Jabberu padla volba na Vrátenskou horu. Na místo jsme dorazili kolem 23 hod vybaveni dvěma binary 125 mm a 90 mm. Obloha byla stále zatažená a měli jsme dost času, tak jsme vyjeli až nahoru k rozhledně, abychom zjistili, jaký je tam špatný výhled. Cestou dolů jsme omylem odbočili na lesní cestu a začalo nečekané půlnoční dobrodružství. Chvílemi to připomínalo záběry ze slavné Camel Trophy s tím rozdílem, že jsme neměli k dispozici žlutý Land Rover 4×4 s navijákem… Cesta vedla hlubokým mokrým listím, bahnem, kalužemi i strmými a úzkými skalními průrvami. Místy musel Vic jít jako předvoj před vozem a zkoumat průchodnost terénu. Na konec jsme na zpevněnou cestu najeli až někde pod hradem Houska. Čas mezi tím značně pokročil a po načtení aktuálního satelitního snímku propadl skepsi i Vic a nabádal mě k cestě domů. Nicméně jsem se rozhodl ještě pro jeden výjezd na Vrátenskou horu, ale tentokrát jsme zůstali na parkovišti pod rozhlednou. Po vystoupení z auta prosvítal mraky Jupiter a nad západem byl úzký pruh jasné oblohy, který se ale poměrně rychle rozšiřoval. Tou dobou kometa již kulminovala, ale ještě nějaký čas zbýval. Nastal boj s časem. Vic, nyní naopak pln optimismu, hodil na stativ 125mm binar Vixen a jak se oblačnost odsouvala, skláněl jej stále více k obzoru. Nejprve z mraků vykoukl Orion, pak Zajíc, Sírius, M79 a konečně první hvězdy Holubice. Sledoval jsem oblast triedrem Canon 15×50 is z ruky a viděl, že chybí již opravdu malý kousek, aby se vyjasnilo i v místě, kde se nacházela kometa. Hladina adrenalinu opět stoupala, když už to vypadalo, že nám zapadne, Vic od velkého binaru křičí, že ji vidí. Bylo 01.20 hod a opravdu tam byla. Nevím, jestli jsme provedli první pozorování u nás nebo ji viděli o pár desítek minut dříve někde v západních Čechách, kde se jasná obloha objevila nejdříve, ale každopádně to byl zase jeden z nezapomenutelných výletů za jasnou oblohou.

Teď by to ještě chtělo trochu štěstí na jasné počasí zvečera k pozorování outburstu komety 15P/Finlay. Mimochodem první na světě, kdo si všiml a upozornil na outburst této komety, je člen Klubu astronomů Liberecka Martin Mašek. Snímek na který směřuje odkaz byl Martinem pořízen přes robotický dalekohled FRAM, který se nachází v Argentinské pampě a je provozován Fyzikálním ústavem AV ČR.

Aleš Majer

2 komentářů k “Na lovu C/2014 Q2 (Lovejoy)”

  1. Marek Biely

    Skvělá práce, na Brněnsku bylo tou dobou ještě zataženo a dokonce i pršelo. Vyjasnilo se až ráno, takže jsem zkusil pouze Borisovovy komety, C/2014 R1 po obrovské námaze nakonec byla pozitivní. Doufám, že brzy přijde to vyjasnění i večer a nebo okolo půlnoci, abych mohl zpozorovat komety 15P a C/2014 Q2. :)

  2. Jan Tichy

    Chlapi to jste mohly jet k nam na Blatce Pavel Vabrousek tam zrovna byl a je ro 4 km od vratenky a rozhled skvelej ;) cus Honza