Tip na dnešní pozorování – kometa a hvězdokupy

Dnes v noci (9. / 10. 9. 2018) se bude kometa 21P/Giacobini-Zinner promítat v souhvězdí Vozky nedaleko krásných otevřených hvězdokup M 36, M 37 a M 38. Malým dalekohledem s dostatečně širokým zorným polem (např. triedr 7×50 s FOV 7,5°) můžeme shlédnout všechny objekty naráz. Ideální doba k pozorování je nad ránem, kdy Vozka vystoupá vysoko nad východní obzor. V triedru nebo malém dalekohledu vypadá kometa jako jasný mlhavý flíček mezi hvězdami, ve větších přístrojích pak spatříme i eliptický tvar komy a náznak krátkého ohonu.

Výzva je to samozřejmě i pro astrofotografy – pro zachycení celé skupiny bude optimální objektiv s ohniskem 200 mm pro DSLR s FF snímačem (35 mm), pro APS-C potom kolem 150 mm. Tak neváhejte zkusit štěstí a pochlubit se pozorováním i případnými snímky.

Následující noc bude kometa těsně míjet hvězdokupu M 37 a to bude pěkný pohled při větším zvětšení nebo námět pro foto delším ohniskem.

Obrázek simuluje pohled triedrem 7×50 nad ránem 10. 9. 2018.

A. M.

4 komentářů k “Tip na dnešní pozorování – kometa a hvězdokupy”

  1. Vic

    Koukal jsem triedrem 12×50 dnes ve 3 ráno a všechny čtyři mlžinky byly pěkně vidět. Nejvýraznější se mi jevila M 36, naopak kometka byla nejméně nápadná, stále ale pod tmavou oblohou pohodlně pozorovatelná.

  2. Vic

    Dnes opět slušná průzračnost! Kometka viditelná i v pidibinárku 2×54, jinak hezky protažená v 18×70 v jednom poli s M37 resp. i M36. Nádhera!

  3. Martin (Spaca4y AF)

    Já dnes kouknul před odjezdem do práce v 5 hodin (někdy se vyplatí vstávat do práce brzy :-)). Nejdřív z ruky v triedru 15×70 jsem viděl otevřenky, ale kometu ne (polohu jsem si dopředu nezjistil). Pak jsem se uvelebil do křesla, ruce lépe opřel a povedlo se. Hezké uskupení!

  4. Aleš Majer

    Měl jsem budík na 3.00 a vyhlédl z okna nejprve 7×50 a vypadalo to skoro přesně jako na simulaci výše – kometka sice ze všech objektů v zorném poli nejslabší, ale i na městské obloze dobře vidět. Ve 23×100 (APM APO) položeném na parapetu protažená do náznaku ohonu.