Velká skvrna se světelným mostem

Velká aktivní oblast na Slunci se skvrnou AR 2738 nám připravila další zajímavou podívanou. Kromě toho, že si můžete vyzkoušet svůj zrak – skvrna je vidět pouhým okem (za použití vhodného filtru), můžete dalekohledem (samozřejmě opět s filtrem) spatřit zajímavý útvar v podobě jakéhosi světelného mostu, který skvrnu půlí ve dví.

skvrna s mostem Aleš Majer

Oblast jsem pozoroval v neděli kolem poledne malým stařičkým refraktorem AD 800 (56/800 mm) s Baader solar folií při zvětšení 30-70x. Na první pohled mě zaujalo světlé až bílé místo uprostřed skvrny – podivná skvrna s „dírou“. Pohledem na snímky v galerii SpaceWeather jsem si ověřil, že mne nešálí zrak a zdaleka nejsem jediný, kdo „skvrnu s dírou“ pozoroval. Nejvíce se mému vizuálnímu vjemu blíží kresba Martina Lewickiho z Austrálie.

Dnes odpoledne jsem vytáhl 120 mm APO refraktor s Baader Herschel hranolem a ačkoliv seeing nebyl vůbec dobrý, ve chvílích uklidnění obrazu byl krásně patrný světelný most (light bridge) přes celou skvrnu (zvětšení 60-120x). Pokusil jsem se fotosféru i vyfotografovat, ale díky špatnému seeingu jsem v sérii asi 50 pořízených single záběrů našel a vybral jen jeden snímek, na němž je most
celkem dobře ptrný (při zvětšení snímku na 100 % velikosti).

Pokud tedy vlastníte aspoň malý dalekohled se slunečním filtrem, neváhejte v příštích dnech skvrnu sledovat, uvidíme, jaký bude její další vývoj.

Komentáře byly uzavřeny.