Test refraktoru 150/2250 mm

Konečně se inverze trochu zvedla a vyjasnilo se i na Turnovsku. Měsíc kolem úplňku nebránil tomu, abychom vyrazili na hvězdárnu podívat se poprvé nedávno instalovaným 150mm refraktorem. Chtěli jsme vidět ještě přechod měsíčku Io a jeho stínu, tak jsme začali pozorovat již po 19. hodině. Malá výška nad obzorem v kombinaci s velmi špatným seeingem však nedovolila vidět téměř nic. Nezbývalo tedy než zkusit počkat.

refraktor 150/2250 mm Hvězdárny Turnov

Vytáhli jsme ven CPC a zkoušeli opět různé metody ustavení, ale nepovedlo se nám dosáhnout větší přesnosti najíždění než cca 0,5 stupně. Před 20. hodinou se seeing trochu umoudřil a při zv. 80× byl obraz v refraktoru již stabilnější. Pozorovali jsme tak výstup Io. Asi po další hodině, kdy jsme nechali běžet montáž, abychom zjistili její přesnost, se ukázalo, že je velmi dobře ustavena a má i velmi přesný chod. To už byl Jupiter výše nad obzorem a nechalo se použít i zv. 173×, při kterém se dalo rozeznat více detailů než jenom NEB a SEB. Na závěr jsem zkusil cvaknout část měsíce v primárním ohnisku CPC, které jsem barlowem prodloužil na 6,3 m.

dalekohled Turnov

dalekohled Turnov

Měsíc rychlý cvak přes CPC 1100

Aleš

Jeden komentář k “Test refraktoru 150/2250 mm”

  1. Pavel Vála

    Nainstalovaný hledáček u hlavního dalekohledu na hvězdárně v Turnově jsem též používal u mého refraktoru AS 110/1650 mm.
    Pro snadnější nalezení požadovaného objektu v hlavním dalekohledu mne dobře posloužil vláknový kříž z tenkého ocelového drátku připájeného na clonce identického širokoúhlého okuláru. Clonka okuláru je přesně v ohnisku obrazu od 100 mm objektivu hledáčku.