Neviděli jste 9. září bolid?

S jasnými meteory, tedy bolidy, jakoby se roztrhl pytel. Ve skutečnosti je to jen shoda náhod, ale faktem je, že když Aleš chystal včera na Jizerce dalekohled k pozorování Měsíce, spatřil krásný bolid. Přidáváme přesný údaj o čase a kresbu, kterou k tomu Aleš připravil. Snad se podaří najít nějaké foto z celooblohových kamer.

Datum 9. 9. 2014, čas 20:34 SELČ (18:34 UT), barva žlutá, rychlost spíše vyšší než průměr.

kresba bolidu 9.9.2014

Aktualizace 10. září večer (foto):   

Na naši výzvu už reagoval Jiří Polák z Hvězdárny a Planetária Plzeň, na jejichž TV kameře se jej podařilo zachytit. Spočítat se dá přibližně i poloha dráhy letu meteoru. Bylo to opět někde nad Německem. Také si můžete prohlédnout video, stáhněte si odkaz pravým klikem myši.

bolid na kameře Hvězdárny a Planetária Plzeň

Jinak šlo prý o částici roje zářijových (epsilon) Perseid. Ty například loni překvapily zvýšenou aktivitou přesně rok před tímto bolidem, tedy 9. 9. 2013.

5 komentářů k “Neviděli jste 9. září bolid?”

  1. roman-cb

    zdar.ja sem se dostal až ted abych hledal jestli někdo neviděl taky meteorit.byl sem v německu a zhruba za berlínem asi tak 100km sem měl možnost zahlídnout jak to osvětlilo dálnici asi tak na 2-3s a jak se rozpadnul a bylo to takový modro-zeleno-bílí světlo.psal sem to domu a to bylo podle sms 22:19h.

  2. martin.gembec

    Ahoj.

    Ten „náš“ letěl ale ve 20:34, takže s trochou fantazie si lze spíše představit, že jsi viděl další bolid tohoto roje meteorů. Určitě to ale nebyl ten samý. Těžko říct, jestli ten tvůj ještě nějaká česká kamera fotila. Asi ne.

    Přidal jsem do článku mapku co mi vygeneroval Jirka z Plzně.

  3. roman-cb

    ja sem to napúsal blbě.ja sem to psal domu až v tu hodinu co jsem uvedl.bylo to dřív co to proletělo.jinak ostatek sedí.nikdy sem nic takovýho nevyděl.

  4. roman-cb

    ted koukám na tu mapku ale nevím hele.ja sem jel přes berlín do hamburku a když to spadlo tak sem to zahlédl pravím okem a měl sem to po pravý ruce.čili když koukám na tu mapku a kde jsou města tak mě to nesedí.

  5. martin.gembec

    Myslím Romane, že o dvě hodiny by sis čas nepopletl. Takže podle tvého popisu prostě letěl ještě jiný směrem jakoby na Polsko…