Planety z kuří nožky

Asi každý vážnější zájemce o astronomii zapřemýšlel, kam se vydat na pozorování setkání Jupiteru s Venuší, které byli k sobě nejblíže v úterý 30. 6. večer. Já s Foxíkem jsme se rozhodli jet (a pak kus dojít) na rozhlednu na Císařském vrchu, který se nachází u osady Milíře mezi Libercem a Jabloncem. Zde by měly být planety nad Ještědským hřebenem a Libercem – zajímavé možnosti na různé kompozice.

Rozhledna na Císařském kameni alias „kuří nožka“.

Po příchodu na rozhlednu již byly planety hezky vidět, nad Ještědským hřebenem, začali jsme tedy vybalovat naši foto techniku.

Nad východem svítil Měsíc skoro v úplňku.

Postupem času se planety blížily k obzoru a nadešel čas cvakat kompozice s Ještědem (1024 m n. m.), na kterém se tyčí hotel s vysílačem ve tvaru rotačního hyperboloidu. Při focení s delšími ohnisky a při delších časech se ukázalo, že rozhledna není úplně nejstabilnějším místem na focení. Rozhledna se ve větříku a při pohybu lidí mírně pohupovala (odtud Foxíkovo pojmenování „kuří nožka“) :-)

Planety se postupně sunuly k obzoru. Byl pěkně vlahý letní večer. Při příchodu jsme tu byli s Foxíkem sami, ale s postupným soumrakem sem nezávisle přišlo několik skupinek lidí (jen tak na večerní vycházku, než kvůli planetám) :-) Nad severem jsme vyhlíželi noční svítící oblaka, ale dnes žádné představení od nich nekonalo. Škoda…

Centrum Jablonce nad Nisou z rozhledny.

Panorama nočního Liberce složené z osmnácti jednotlivých snímků, aneb spousta zdrojů světelného znečištění (na klik ve vetším rozlišení).

Rozhledna v záři Měsíce.

Měsíc ve fázi skoroúplňku.

Rozhledna ještě jednou, tentokrát kompozice s Velkým vozem.

Foxík fotí měsíc přes MTO. Poté balíme a jedeme směr Liberec.

Fotil a sepsal Cassi

Jeden komentář k “Planety z kuří nožky”

  1. Monika Valášková

    Moc pěkné fotky, kluci! A hezký článek :-)