Nová hvězdárna v Jičíně

Naše třetí návštěva v Jičíně se nesla v duchu průzkumu Marsu a dalších objektů Sluneční soustavy. Symbolicky jsme tak oslavili opozici Marsu, která v den návštěvy nastala. Předchozí návštěva proběhla ještě v době před přestavbou hvězdárny na přírodovědné centrum. Dnes jsou zde nádherné vzdělávací prostory a kopule se dočkala mnohem lepšího a praktičtějšího vybavení.

Především byla nahrazena původní paralaktická montáž úplně novou azimutální počítačem řízenou, úžasné to konstrukce pánů Martina Myslivce a Jaroslava Heršálka. Díky tomu je i objemný, téměř půlmetrový newton dobře dostupný z nízkých schůdků i z podlahy a navíc zde mají vynikající ED180. Obraz obou dalekohledů je velmi kvalitní a pozorování kazily jen drobné záchvěvy v obrazu nebo i popojetí, které musí mít původ někde v montáži, ale na příčinu jsme zatím nepřišli. Edit: šlo jen o špatné nastavení montáže, vše funguje jinak dobře.

Pohled na Jupiter patřil k tomu nejlepšímu, protože zrovna přecházela GRS a i když seeing byl průměrný, dalo se vykoukat dost detailů. Mars a Saturn dopláceli na nízkou výšku nad obzorem, ale bylo stylové je pozorovat takto v jedné noci. Vše završil oslepující pohled na Měsíc v úplňku. Pomocí binohlavy na newtonu se dalo dosáhnout dočasné poloslepoty obou očí, ale detaily byly pěkné. ;-)

vidlice  pozorovatel

Komentáře byly uzavřeny.