Přechod Merkuru přes Slunce 2016

9. května 2016 jsme mohli pozorovat mimořádný astronomický úkaz. Planeta Merkur byla krásně vidět na slunečním disku. Úkaz provázelo nádherné jarní počasí. Oblaka, která se místy hromadila, nebránila pozorování, které trvalo více než sedm hodin.

Merkur na Slunci v Rýnovicích

Úkaz jsme zprostředkovali veřejnosti na několika místech Libereckého kraje. V první řadě na Hvězdárně v Turnově, dále v Jablonci nad Nisou v Rýnovicích, v Liberci a Kunraticích u Frýdlantu, kde sklidila akce místního astronomického kroužku velký úspěch.

Pozorování přechodu Merkuru v Turnově Pozorování přechodu Merkuru v Turnově Pozorování přechodu Merkuru v Turnově
Pozorování na Hvězdárně Turnov

Na Slunci jsme už od začátku mohli pozorovat jednu výraznější skvrnu. Chladnější místo na povrchu (přesto rozžhavené nad 4000 °C), které se nám proto jeví tmavé. Ve 13:12 se však na okraji Slunce objevilo malé vykousnuté místo a po několika minutách bylo vidět malé kolečko, to planeta Merkur právě vstoupila na sluneční disk. Při dodržení bezpečnostních pravidel se dařilo pozorovat také Venuši v elongaci necelých 8 stupňů. Vypadala jako malý měsíček v úplňku a k jejímu snadnému pozorování bylo pouze třeba zabránit Slunci, aby svítilo do dalekohledu. Vidět byla dokonce v hledáčku jako nesmírně malá hvězdička ztracená v modři oblohy.

Merkur na Slunci, Martin Mašek Merkur na Slunci, Jiří Kapras
Momentky od Martina Maška a Jirky Kaprase

Úkaz proběhl za velkého zájmu veřejnosti i médií. Pozorovalo se, fotografovalo a diskutovalo. Merkur spolu se Sluncem pak pokračoval na pouti po obloze, až společně zapadli kolem půl deváté. Výstup ze Slunce se už odehrál v době, kdy bylo u nás Slunce pod obzorem, ale vzpomínky zůstanou. Další květnový přechod nastane až v roce 2049, listopadové pak 2019 a 2032.

Merkur před Sluncem za Ještědem, Martin Gembec
Merkur před Sluncem za Ještědem, Martin Gembec

4 komentářů k “Přechod Merkuru přes Slunce 2016”

  1. Vic

    Na turnovskou hvězdárnu po celé odpoledne neustále proudily skupinky lidí, ale protože se pozorovalo hned osmi dalekohledy, dal se ten nápor ve čtyřech lidech zvládat.
    Na západ Slunce jsme se jeli potom podívat na Ještěd. Merkur jsme naposledy viděli těsně u okraje kotouče ve 20.35 SELČ a Slunce definitivně zapadlo ve 20.39.

  2. Ales

    Hvězdárnu v Turnově navštívilo v průběhu odpoledne (pozorovalo se od 13 do 20 hod) odhadem 200-300 zájemců o pozorování úkazu. Kromě 6“ refraktoru v kopuli bylo na terase připraveno dalších 6-7 dalekohledů s různými filtry a tak bylo možné vidět Slunce bílé, zelené, oranžové i červené v Ha. Nechyběla ani metoda projekce. Snad se Martinovi povede nahrát pár ilustračních fotek a Honza doufám dodá nějaký snímek samotného úkazu. V průběhu akce jsme se dozvěděli také radostnou novinu – pracovníkům firmy TOPTEC, kde jsme nechali přeměřit objektiv původního refraktoru 160/2600, to nedalo a vybrousili novou spojku tohoto dubletu, nyní se tmelí a do konce měsíce by mohl být opravený objektiv opětovně osazen do tubusu a proběhnout tzv. first light. Připravenu máme i další „bombu“ – zatím nejmenovaný mecenáš je ochoten zapůjčit turnovské hvězdárně achromatický objektiv 260/3300, ale nejprve vyčkáme jak dopadne grantové řízení na dotaci k případné celkové rekonstrukci objektu, které by mělo být podáno městem Turnov v průběhu května.

  3. Josef Pozdníček

    Pozorování přechodu Merkura jsem si na Turnovské hvězdárně užil, a vydržel po celou dobu, a trochu pomáhal u dalekohledů. Rád jsem poseděl u LUNTu a sledoval protuberance. Na začátku dojela a mne vyzpovídala (i některé další) redaktorka ČR Ing.Ivana Bernáthová. Pár snímků jsem pořídil mobilem a mám je na mém timeline (pohledy z terasy do okolí, a „ruch“ na terase). Počasí nám celkem přálo. Binokulár V.Trnky byl v podvečer namířen i na srpek Měsíce. Zaujal mne dokonalý bílý obraz v katadioptru s větším zvětšením.

  4. Pavel

    Počasí přálo pozorování přechodu Merkuru přes sluneční disk.V malém dalekohledu Coronado PST byl Merkur obtížněji pozorovatelný. Akce se zúčastnilo jen 7 zájemců na parkovišti před Kauflandem. Více je zajímala aktivní oblast na Slunci a sluneční skvrny.