Víkend s Merkurem a Venuší

Pozorování blízkého setkání Merkuru a Venuše v létě 2016 nakonec přeje i počasí. Přinášíme první postřehy z jeho pozorování.

MaG: Já jsem to sestavil jen doma na balkóně, ale podívaná to byla exkluzivní. Na Venuši jsem najel pomocí montáže po ustavení na Slunce. Venuše byla okamžitě vidět v okuláru 25 mm na ED80/600. Poté jsem zkoušel i jiná zvětšení. Dobře to vypadalo ještě při 40×, kdy se mi planety vlezly do menšího zorného pole Plosslu. Fotograficky stačilo jen trefit ostření. Vyřešil jsem to sérií expozic z nichž na několika jsou planety ostré.

První ukázka je oříznutý snímek (asi na polovinu), v druhém jsem zvýšil výrazněji kontrast. Je to přes ED v ohnisku 600 mm, ISO 100, 1/2000 s.

Merkur a Venuše 16.7.2016 Martin Gembec Merkur a Venuše 16.7.2016 Martin Gembec

2 komentářů k “Víkend s Merkurem a Venuší”

  1. Aleš Majer

    Na hvězdárnu v Turnově jsem přijel v pravé poledne, ale zrovna se přihnal velký mrak, který Slunce a jeho okolí zakryl asi na půl hodiny. Když konečně odlezl, namířil jsem 6″ refraktor na předpokládanou pozici a Venuše jasně svítila v hledáčku. Ve velkém dalekohledu při zvětšení 75x to byla paráda – Venuše jako krásná kulička (9,9″) a Merkur o polovinu menší a slabší kulička (5,2″). V triedru 7×50 z ruky jsem viděl pouze Venuši, ale pravděpodobně jen díky třasu rukou neboť v hledáčku 9×50 na hlavním dalekohledu byl Merkur jasně vidět. Poté jsem na dvojici planet namířil ještě Somet Binar 25×100, kde to byla rovněž pěkná podívaná. Po 13 hod. dorazil Honza z Boleslavi také se pokochat ne tak častým úkazem. Nutno dodat, že na Slunci je i krásná skupina dvou velkých skvrn, které jsou vidět pouhým okem. Pomocí Herschelova hranolu vykazovala bohatou strukturu. Na hvězdárně jsme vydrželi do 14 hod. Mě to nedalo, a doma jsem kolem 18.20 vyběhl na zahradu s triedrem 15x70ED na stativu, abych se dvojicí blízkých planet nabažil ještě jednou…

  2. martin.gembec

    Jo, Slunce bylo super, to že tam byla i druhá skvrna mě mírně řečeno překvapilo.