Dvě hvězdárny, čtyři komety a jedna GRS

Je to trochu bizardní, když v 18 hodin vyjíždím za sněhové vánice z Jablonce nad Nisou s naloženým binarem vstříc kometárnímu dobrodružství. Tentokrát nemířím do Jizerských hor jako obvykle, ale numerické předpovědní modely dávají větší šanci na jasnou oblohu v nížinách. Cílová destinace je Kokořínsko. Již u Mnichova Hradiště vidím protrhanou oblačností první hvězdy a po příjezdu k mladoboleslavské hvězdárně mě Honza Myška „ukecá“ k návštěvě kupule.

Tam probíhá pozorování pro veřejnost a dalekohledy vzhledem k počasí míří zatím pouze na pozemní cíle. Nad západem se však optimisticky vyjasňuje, a když se ukáže Venuše, otočíme 8“ refraktor Istar na její tenký srpek. Situace je natolik příznivá, že přesně v 19 hod najdu zametáním refraktorem 150/750 mm při 30násobném zvětšení mlhavý obláček – kometu 2P/Encke. Je tak jasná, že je bez problémů vidět i na přesvětlené obloze, jako je v centru Mladé Boleslavi. Na tmavém nebi mimo město musí být snadným cílem pro malý triedr – škoda, že období její viditelnosti končí. V kupoli na ni namíříme ještě 8“ refraktor se 60násobným zvětšením, kde je vidět rozsáhlá koma s výraznou centrální kondenzací.

Pozorování komety 2P/Encke v kupoli mladoboleslavské hvězdárny
Pozorování komety 2P/Encke v kupoli mladoboleslavské hvězdárny

Počasí se zatím chová dle předpovědi, tak s Honzou vyrážíme na Blatce, oblíbenou to lokalitu pražských astrofotografů. Na místě pozdravíme Vabru a vedle jeho fotosestavy rozbalíme 100mm APO binar APM. Nejprve vyhledám při zvětšení 30× kometu 45P, která rychle slábne, je ale stále dobře vidět jako velký difuzní objekt téměř bez DC. Úhlový průměr se však od posledního pozorování na Jizerce výrazně zmenšil. Druhým úlovkem je naopak zjasňující 41P, která příjemně překvapila. Je trochu podobná 45P, ale je menší a jasnější, při zvětšení 60× nepřehlédnutelná. Nejobtížnější byla tentokrát C/2015 V2 díky své malé výšce nad obzorem. Při 60násobném zvětšení byla patrná bočním viděním jako slabý mlhavý obláček a je ze všech dnes pozorovaných komet nejmenší. Zajímavý byl také pohled na vycházející Jupiter, kde byla trojice měsíčků srovnána v řadě nad sebou.

45P 24.2.2017
Kometa 45P, výřez ze širokoúhlého záběru, 24. 2. 2017, foto: MaG
9×60s, ISO 1600, Canon 30Dmod + Super Takumar 3,3/50 mm

Cestou domů jsme se ještě zastavili na turnovské hvězdárně, kde jsme namířili 6½“ refraktor na Jupiter. Seeing nebyl optimální, ale při zvětšení 150× byla dobře patrná GRS pomalu se odsouvající k okraji kotouče. Měla jasně cihlově červenou barvu, ale subjektivně se mi zdála poměrně malá. Čekali jsme ještě do 00.36 SEČ, kdy měl začít vstupovat na desku Jupiterovu stín měsíčku Io, ale sledování úkazu nám překazila přicházející oblačnost. V jednu hodinu jsem pak ulehal doma do peřin s blaženým pocitem příjemného pozorování.

-am-

Mozaika Lva s dvěma kometami. Zatímco 45P ještě najdete snadno podle šipky vlevo dole, na 41P už aby si jeden vzal lupu…
Mozaika Lva s dvěma kometami. Zatímco 45P ještě najdete snadno podle šipky vlevo dole, na 41P už aby si jeden vzal lupu… Vyznačena vpravo nahoře v hlavě Lva čárkami. Vždy 2×1min expozic.

Ještě dodejme, že širokoúhlé fotografie, kterými je článek doplněn, jsem pořídil u pomníčku nad Košovy. Tam jsem se dostal po deváté, kdy se začalo vyjasňovat i na Jablonecku. Kometa 45P byla zhruba dvakrát menší vizuálně, odhadl jsem ji jen na 10′ a vypadala v binokuláru 20×80 jen jako velmi nenápadná mlhavá skvrna protažená směrem nahoru. Kometa 41P byla v menším binokuláru obtížnější, čekal jsem ji hezčí. Jiné komety jsem v krátkém pozorovacím okně nehledal, protože na kometu V2 jsem si netroufal. Zopakoval jsem si tedy prohlídku deep-sky objektů a mezitím fotil alespoň teleobjektivem a širokoúhle padesátkou. Nad východem mě poměrně překvapil Jupiter. Chvíli jsem v té malé výšce nedokázal pochopit, proč mi ukazuje dalekohled tak blbě, než mi došlo, že tři měsíčky Io, Europa a Kallisto jsou pěkně v jedné řadě nedaleko kotoučku a přitom tak blízko u sebe. Neměl jsem jak to zdokumentovat, ale byl to neobvyklý pohled. Pořád je něco poprvé.

Jupiter a měsíčky netradičně

Vtipné, nebo spíš smutné bylo, když jsem při focení objektivem 135 mm zaznamenal ujíždění objektu v zorném poli i na poměrně krátké expozici 2 minuty. Už jsem byl unaven a vyhlídka na ranní stěhování nedávala chuť to řešit, ale jak jsem odhadl a doma si následně ověřil, po dlouhé době se mi povedlo omylem ustavit na deltu Umi, místo na Polárku. Ještě jsem se divil, že musím více zvednout polární nohu. Asi mě trochu rušil automobil, který tam při ustavování stál a posléze odjel. I to je někdy úděl fotografa :-)

-mag-

3 komentářů k “Dvě hvězdárny, čtyři komety a jedna GRS”

  1. josef pozdnicek

    Zdravím a děkuji za hezké počtení z pozorování v nedávných dnech. Nezbývá než ještě poblahopřát k dosaženým výsledkům, a že se aspoň trochu dařilo.

  2. martin.gembec

    Pepo díky. Jsme rádi, že se líbí, koneckonců všichni to děláme pro zábavu a když na to nejsme sami a můžeme se o to podělit, je to nádhera.

  3. Aleš Majer

    Včera (27. 2.) jsem 2P/Encke zkoušel z okrajové části Jablonce nad Nisou a v triedru 15×70 byla vidět okamžitě ještě na téměř modré obloze v 18.45 SEČ. V menším triedru 7×50 jsem si musel počkat až obloha více potemní a spatřil jsem ji v 19.10 SEČ. Rychle uhání ke Slunci, tak snad počasí ještě dovolí se s ní v následujících dnech důstojně rozloučit.