Večerní přelety ISS přes Slunce

Už se mi podařilo spatřit několik dlouhých přeletů přes Sunce, nebo Měsíc. Namátkou musím vzpomenout jeden z prvních takto dlouhých úkazů pár let nazpět u Ohrazenic. Nebo nedávný přelet přes (téměř) superúplněk. Zatímco první jmenovaný úkaz trval jen něco pod tři sekundy, druhý byl již sedmisekundový. Bylo to díky velmi malé výšce Měsíce nad obzorem.

Předpověď přeletu ISS přes Slunce 6. 4. 2018 podle transit-finder.com
Předpověď přeletu ISS přes Slunce 6. 4. 2018 podle transit-finder.com pro sídliště Mšeno v Jablonci nad Nisou

A jak nás upozornil Pavel R., další večerní přelet měl nastat krásně načasovaný na pátek 6. dubna 2018, kdy ještě ke všemu bylo očekáváno, že se zcela vyjasní. Přelet nastal až v 19:03 a tak se jednalo asi o můj nejdelší co se přeletů přes Slunce týče (více než 6 sekund). Vzhledem k tomu, že střed pásu vedl přes oblast Žižkova vrchu v Jabonci nad Nisou, kde bydlí Aleš, tak on zůstal doma a Pavel R. se k němu buď přidal, nebo pozoroval také doma jižně od Jablonce. Ani já nemusel, ani nepánoval cestovat, a rozbalil jsem dalekohled na stativu vedle paneláku, kde je naštěstí zrovna pěkný výhled k západu.

Přelet nastal na sekundu přesně podle předpovědi a i pozičně bylo vidět, že jsem byl lehce severně od středu pásu přeletu. Stanice se jevila jen jako malá tečka, vzhedem k neklidu vzduchu jsem použil jen 20násobné zvětšení. Přesto bylo opravdu krásné a zvláštní ji sledovat, aniž by vás cokoli stresovalo, že si jí sotva stihnete všimnout a ona hned vyletí. To se tentokrát nedělo, protože 6 sekund se jevilo jako opravdu dlouhá doba. Detaily, které jsou v mžitce okamžiku patrné, když se jedná o přelety 1,5 sekundové vysoko na obloze, to sice nenahradí, ale zážitek je to díky délce přeletu možná ještě hezčí. Slunce jsem pozoroval přes klasickou Baader fólii a i přes ní bylo patrné, že Slunce mělo směrem k obzoru tmavší odstín a i přes fóii nebylo bílé, ale lehce nažloutlé.

Další přelet, který by mohl být vidět večer nedaleko Jablonce, tentokrát např. na hvězdárně v Turnově, očekává Transit Finder 14. dubna v 18:33. Uvidíme tedy, zda bude v sobotu za týden hezky.

Předpověď přeletu ISS přes Slunce 14. 4. 2018 podle transit-finder.com
Předpověď přeletu ISS přes Slunce 14. 4. 2018 podle transit-finder.com. Poloha hvězdárny v Turnově je červenou značkou

Martin Gembec

Komentáře byly uzavřeny.