A zase ta Venuše…

Od chvíle, co jsem na Venuši letos viděl nějaké detaily, mě její pozorování docela baví. Dajíc na doporučení starých mistrů (Antoniadi, Dolfus…), jal jsem se sledovati planetu na denní obloze, kolem vrchní kulminace. Dorazil jsem na turnovskou hvězdárnu ve 14 hod., z programu SkySafari v telefonu zjistil deklinaci i hodinový úhel a pak již nebyl problém pomocí dělených kruhů místního ekvatoreálu Venuši na modré obloze nastavit do hledáčku. Pozoroval jsem 6“ achromátem Lichtenknecker, jehož optika je prvotřídní a při f/15 vykazuje nízkou chromatickou aberaci, srovnatelnou s ED dublety f/7.

Výška objektu nad obzorem byla akorát taková, že jsem mohl pohodlně stát na podlaze kupole. Vyloučil jsem tedy z optického systému zenitové zrcátko a okulár vložil přímo do šachty výtahu. Již menší zvětšení (173×) naznačovalo, že dnes to bude velmi dobré. Ani při 250× se obraz vůbec nehnul a byl neuvěřitelně klidný. Problém byl, že standardně nemám na hvězdárně kratší, než 9mm okulár. Nakonec jsem našel barlow TAL 3× a zvýšil zvětšení na 450×. To byl asi nejlepší pohled, jaký se mi na Venuši kdy naskytl – obraz planety v zorném poli fakt velký a stále úžasně klidný. Už věřím, že skvrny na planetární desce jsou opravdu reálné. Zkusil jsem i 750× a vůbec to nebylo špatné, jen už byl obraz měkčí a nepřibylo žádných detailů. Pořídil jsem skicu, tentokrát s popiskem v češtině pro hnidopichy z Astro-fóra, a při zvětšení 250× i přeexponovaný snímek nepříliš kvalitním mobilem, drženým v ruce za okulárem. Krásný zážitek z pozorování umocnil i fakt, že bylo krásně teplo a v kupoli jsem mohl pobývat jenom v tričku.

 

Aleš

2 komentářů k “A zase ta Venuše…”

  1. PetrK

    Gratuluji k parádnímu pozorování.
    Já jsem před pár dny pozoroval Venuši triedrem 10×30 a při troše trpělivosti bylo chvílemi poznat, že ta třpytící se „hvězdička“ je kotouček na východním okraji zploštělý.

  2. PetrK

    Má o tři dny starší kresba je zde
    https://www.astro-forum.cz/viewtopic.php?p=417928#p417928

    Bylo to velmi krátké pozorování s nevytemperovaným dalekohledem, bohužel přerušené oblačností. Žádného zjasnění poblíž cípů ani limbu jsem si nevšiml, ale na jižním cípu mne upoutalo krémové zabarvení. Poblíž severu mi nejistě problikávala taková podezřelá divná modrá.