Tip na dnešní pozorování – binokulární supernova

Po delší době se na nebi objevila jasná supernova, která je i v dosahu menších přístrojů. S jasností kolem 12,5 mag se SN 2020rcq stává snadným cílem i pro velké binokuláry.

Objevena byla už před měsícem 9. 8. 2020 pomocí Zwicky Transient Facility, ale až v posledních dnech se dostala do snadného vizuálního dosahu. Najdeme ji v jinak nezajímavé galaxii UGC 6930 v souhvězdí Velké medvědice.

Z večerní oblohy konečně zmizel Měsíc, tak jsem ji zkusil minulou noc ulovit binarem 48×125 s pomocí fotky Joela Nicholase. Galaxie samotná teda vidět nebyla, ale supernova šla snadno rozpoznat jako hvězdička cca 12,2 mag.

Pokud budete mít v následujících dnech jasno, zkuste na ni také namířit svá kukátka. Je dost možné, že to bude nakonec druhá nejjasnější supernova letošního roku, když předstihla i květnovou SN 2020hvf a nestačila jen na 2020ue, co zářila zkraje roku. Maximum jasnosti má, zdá se, už za sebou, nyní bude tedy jen pomalu slábnout.

Podělte se komentářem, v jakých přístrojích jste ji spatřili, případně obrázkem, pokud jste ji vyfotili.

Vic KaL ◊!

2 komentářů k “Tip na dnešní pozorování – binokulární supernova”

  1. Martin P.

    Ahoj, díky za článek a info. Včera kolem 21:15 jsem ji bez problémů detekoval dobsonem 16 přímo z naší vesnice. SQM-L tím směrem ukazovalo prachbídných 20,2 a přesto to byl snadný úlovek. Sousední hvězda cca 13,6 mag však už jen poblikávala. Každopádně uvedené fotka pro orientaci je nezbytná. Určitě bude viditelná i menšími „stroji“, zvlášť na lepší obloze.

  2. Aleš

    Ve středu na Košovech nebyl čas koukat na supernovu, protože nám s Ladinem padala čelist z planet – skvělý seeing, obrazy Jupiteru, Saturnu a později i Marsu vypadaly v okuláru jako když člověk kouká na fotku od Pavla Prokopa… Napíšu asi samostatný report.
    Ve čtvrtek jsem SN 2020rcq zkoušel večer doma ze zahrady binarem APM 60×100, ale negativní – mám UMa nízko směrem nad Liberec, dosah jsem měl cca 11,7 mag. Než jsem vytáhl C11, tak mi zapadla za stromy… Mars byl oproti předchozímu dnu nekoukatelný…