Kometární okénko – říjen 2020

Už se zdálo, že žádný přehled viditelných komet v říjnu nebude, ale nakonec se po dlouhé době přeci jen vyjasnilo a dalo se alespoň částečně zkouknout, co se od posledně nového na nebi urodilo. Nebudeme se tentokrát věnovat duchařinám, vezmeme to teda stručně. Zaměříme se jen na jasnější kousky, kterých se kupodivu konečně pár najde.

Nemám teď na mysli stále slušně jasnou (9,5 mag), ale dosti difúzní a od nás jen velmi obtížně pozorovatelnou 88P/Howell, která zapadá velmi brzy po setmění v souhvězdí Střelce. K ní se navíc v těchto dnech přibližuje už Měsíc, což pozorovatelnosti jistě nepřidá. Slábne ale pomalu, tak se s ní ještě loučit úplně nemusíme.

Zaměřit bychom se měli ale na jinou periodickou kometku, konkrétně na 156P/Russell-LINEAR, která kulminuje kolem 22.30 SELČ ve Vodnáři a je při jasnosti cca 12 mag viditelná i v obřích binokulárech, jak jsem se mohl minulou noc na vlastní oči přesvědčit. Že bude při tomto návratu takto jasná, se úplně nečekalo. Zřejmě za to může nedávné přiblížení k Jupiteru, které zmenšilo vzdálenost v přísluní. Ať je to, jak chce, kometka nám stále zjasňuje a navíc stoupá výš a výš, takže podmínky na pozorování se zlepšují.

Určitě si nenechte ujít v druhé polovině noci další z pěkně jasných kousků – kometu C/2020 M3 (ATLAS). Ta také šplhá rychle nahoru k vyšším deklinacím souhvězdím Zajíce a dosahuje už triedrové jasnosti 8 mag! Když jsem ji pozoroval minulý měsíc, tak to byla ještě pěkná slabotinka, nyní to je už vypalovačka, která je viditelná, sotva se po jedné ranní vyhoupne nad obzor.

Kometa C/2020 M3 (ATLAS) 20. 10. 2020, 1:45 SELČ, Sigma 135 mm, f/4, Canon 6D, ISO 1600, 12×60s

Kometa C/2020 M3 (ATLAS) 20. 10. 2020, 1:45 SELČ, Sigma 135 mm, f/4, Canon 6D, ISO 1600, 12×60s, Pixinsight, Martin Gembec

Do třetice se zjevila ještě jedna nová výrazná vlasatice. Nad ránem máme v těchto dnech jedinečnou šanci ulovit rychle zjasňující C/2020 S3 (Erasmus). Ta se v těchto dnech pohybuje souhvězdím Hydry a míří ke Slunci, takže mnoho času na pozorování mít nebude. Ze stávajících 11 mag ještě něco ubere, než zmizí v ranním svítání. Raději bych moc ale neotálel.

Asi bych měl zmínit ještě jednu kometu. Konce měsíce by se mohla objevit na ranní obloze další neowiska – C/2020 P1 (NEOWISE). Má zajímavě podobný osud už od objevu s úžasnou letní C/2020 F3 (NEOWISE), jen je mnohem menší a tudíž slabší, tedy nečekejte žádné velké divadlo. Možná budeme rádi, že přežije průlet kolem Slunce a vůbec ji spatříme.

Jak to s ní nakonec dopadlo a co předvedly další kometky, to se dočteme zde v příštím okénku. Do té doby Lovu zdar!

Vic KaL ◊!

PS: Už jste C/2020 M3 (ATLAS) viděli? Podělte se se zážitky v komentářích pod článkem.

MaG dodává, že kometa M3 je vidět opravdu dobře. A to i na ne úplně ideální obloze, jak je vidět i na fotografii krajiny s Orionem, Zajícem a kometou. Já jsem použil triedr 20×80, ale věřím, že by byla vidět i menším, je totiž hodně velká a difúzní. Vlastně jsem viděl přímým pohledem spíš okolní hvězdy, ale bočně tam byla velká mlhavá skvrna. Bylo to pěkné pozorování, kterému chybělo k dokonalosti jn vidět víc komet, ale to neumožnila příprava, lokalita, ani čas pozorování. Taky bych ocenil dalekohled k pozorování Marsu. A Orionidy? Neviděl jsem bohužel ani jedinou, pouze jeden meteor letící od severu na východ.

Orion u Jílového poblíž Držkova na Železnobrodsku. Na snímku je dole v Zajíci patrná i kometa M3 ATLAS.

Orion u Jílového poblíž Držkova na Železnobrodsku. Na snímku je dole v Zajíci patrná i kometa M3 ATLAS.

A takovéto zvěrstvo jsem měl v údolí severně ode mě – toto je ještě foto, když jsem na to koukal z jiného kopce. Na snímku Jílové u Držkova v celé své kráse. Místním gratuluji ke kvalitnímu svícení. Snad je to aspoň stojí dost peněz. Zkusím jim tu nádheru aspoň poslat, třeba se zamyslí, zda už raději nezhasnout.

 

6 komentářů k “Kometární okénko – říjen 2020”

  1. Martin P.

    Pěkný článek, jako vždy. Mně se povedly ulovit komety ATLAS a ERASMUS 20.10. ráno v 2:40 a pak v 5:20. Russel-LINEAR včera odolala, dnes už byly lepší podmínky a povedlo se (v cca 20:30). Jevila se poměrně malá, použité zvětšení 200x a pak i 275x. Pozorováno z obce, dobsonem 16″. Říjen zatím bohatý na nové a celkem jasné komety – paráda.
    OT: Zkouším taky Deimos, ale zatím se nepodařilo. Je to fakt težký udržet Mars těsně za zorným polem okuláru při velkým zvětšení a ještě do toho leze difrakční světlo z pavouka. Ale je to výzva, budu bojovat dál. ;-)

  2. Vic

    Dobrá práce! V dosahu 16″ máš ještě minimálně C/2018 N2 (ASASSN) a C/2019 L3 (ATLAS).
    Na Marsovy měsíčky to chce hlavně slušný seeing a ten poslední dobou moc nebyl. Jo, je potřeba to zkoušet, jednou to určitě vyjde.

  3. Martin P.

    Díky. Nějaké zprávy ohledně C/2020 P1 NEOWISE? Žije ještě? Teoreticky v neděli ráno by již mohla být vidět z nějakého kopce, pokud vyjdou podmínky…

  4. Vic

    Zprávy nemám, zatím ji asi nikdo ze severní polokoule neviděl. O víkendu tu má být jasno, tak se na ni (a na 398P) chystám.

  5. Aleš

    V neděli, akorát při změně času, jsem se vyrazil podívat na C/2020 M3 na Alšovice. Kometa v APM binaru 24×100 APO je moc pěkná, nepřehlédnutelná velká mlhavá koule s nevýraznou centrální kondenzací. Obloha byla slušná, chtěl jsem počkat ještě na S3 a možná zkusit i P1, ale po chvíli jsem to vzdal – bylo dost vlhko a jindy krásná louka je opravdu přeoraná a navíc je tam zaorán nějaký hnůj nebo vylitá močůvka, takže i čichový vjem byl velmi silný – aspoň se člověk přesvědčí, že nemá Covid…

  6. Vic

    Já také využil poslední dvě bezoblačné noci k pozorování a kromě jasné supernovy 2020uxz v NGC 514 jsem namířil i na desítku v současné době nejjasnějších komet. Nejhezčí jsou teď C/2020 M3 (ATLAS) a C/2020 S3 (Erasmus), ale ani 156P/Russell-LINEAR není špatná. Potěšitelně zjasňuje i C/2019 L3 (ATLAS). 398P/Boattini je také už v 20″ viditelná, ale zatím to není žádná sláva, čekal jsem ji výraznější.
    Zkoušel jsem i C/2020 P1 (NEOWISE), ale ačkoliv mi tam kolem 05.00 SEČ něco s jasností kolem 11 mag občas při zvětšení 110× probliklo, jako pozitivní úlovek to nepočítám, dokud si to ještě nepotvrdím.
    Jinak mě překvapilo množství meteorů. Pomalu co minuta, to nějaký letěl. Většinou slabší, ale objevily se i pěkné kousky se stopou. Orionidy byly v menšině, zaznamenal jsem také už i nějaké tauridy.