Kometární okénko – listopad 2020

Měsíc sice ještě nedošel do novu, přesto si myslím, že už nazrál čas na další kometární okénko. Může za to typické podzimní inverzní počasí, kdy Čechy jsou zalité nízkou oblačností, ale na vrcholcích hor je krásně jasno. Poslední čtyři noci nabídly vskutku nevšední astronomické zážitky gradující nedělním superbolidem. Pozorovalo se na české i polské straně Jizerských hor a samozřejmě že se nezapomnělo ani na komety.

Většina z nich je viditelná na večerní obloze, tak vůbec nevadí, že Moonulák po půlnoci na nebi ještě straší. Nejvíc toho je vidět hned po setmění, takže už v 18 hodin SEČ je potřeba být na pozorovacím stanovišti, aby nám něco zajímavého neuniklo.

Byla by totiž škoda propásnout jasnou kometku 88P/Howell, která brzo zapadá jižně od Jupitera v souhvězdí Střelce. Je sice velmi difúzní, ale stále dostatečně jasná (10 mag), že je snadným cílem i pro menší dalekohledy. Předpokládá se jen dobrý jihozápadní obzor, což teď na horách většinou bývá.

Nad západem se pak spolu se souhvězdím Herkula kloní k obzoru hned trojice slabších vlasatic. Kdysi krásná C/2019 U6 (Lemmon) to už má bohužel za sebou, C/2019 K7 (Smith) nikdy nic moc nepředvedla a evidentně ani nepředvede, jen C/2017 K2 (PanSTARRS) by měla v dalších letech zjasňovat k lepším zítřkům. Nyní jsou to ale všechno mršky vhodné spíše jen pro „plnoleté“ dalekohledy, tedy s průměrem 18 a více palců, neboť dosahují sotva na 15. hvězdnou velikost.

Lépe na tom není ani C/2018 N2 (ASASSN) v sousedním Draku, která byla donedávna ještě snadným cílem. Nyní je z ní už taky pěkná duchařinka, což znamená, že její dny jsou sečteny. Good bye!

Když ale přeskočíme do Kasiopeji, najdeme tam slibně zjasňující C/2019 L3 (ATLAS), na které si jistě spravíme chuť. Nyní má kolem 14 mag a je to hezký maličký flíček v jinak bohatém poli hvězd Mléčné dráhy. Hodně pomáhá, že je prakticky v zenitu.

Vraťme se ale rychle nad jih, kde nám po 20. hodině SEČ kulminuje další trojice komet. Nejníže, ale stále dosti vysoko ve Vodnáři si nenechte ujít jasnou 156P/Russell-LINEAR. To je příjemné překvapení letošního podzimu. Už to dotáhla na 10 mag a to se opravdu nečekalo. Vypadá jako hvězda s mlžinkou okolo a pod dobrou oblohou na ni stačí i větší triedr. Kdo ji neviděl, ať neztrácí čas, v prosinci to už s ní půjde z kopce.

Výš v Rybách je šance ještě spatřit slabou C/2017 B3 (LINEAR). Ta už měla být dávno mimo vizuální dosah běžně dostupných kukátek, ale nějakou záhadou se stále drží kolem 15 mag, takže je pořád ještě viditelná.

Mnohem jasnější než efemerida je také 11P/Tempel-Swift-LINEAR, která je v těchto dnech ještě o něco severněji v Pegasu. Mám rád tyhle periodické komety s nízkými čísly a historickými jmény slavných objevitelů. Je pravda, že tady to trochu kazí ten LINEAR. Kometka to je ale pěkná. Nečekal jsem, že ji minulou noc už uvidím, ale je překvapivě jasná, takže nakonec i celkem snadno v 20″ s dosahem kolem 16 mag viditelná. Aktuální odhady na COBSu 13,6 mag mi ale přijdou silně nadhodnocené, já jsem ji tipoval stěží na 15 mag. Zřejmě je okem vidět jen jadérko a rozplizlá koma se ztrácí.

Zapomenout nesmíme ani na tradiční 29P/Schwassmann-Wachmann, která zatím čeká na další outburst, ale je stále relativně dobře viditelná v souhvězdí Berana. Odhadnul jsem ji posledně v „pulitru“ na 14,5 mag při zvětšení 288×.

Tím nám večerní prohlídka končí, ale to se už nad obzor klubou dva další zajímavé objekty. Ideální čas je pro ně až po půlnoci, ale zejména u té první nemusíme tak dlouho čekat.

Mám samozřejmě na mysli v současnosti nejjasnější kometku C/2020 M3 (ATLAS). Putuje hezky rychle vzhůru Orionem a vypadá jako velká difúzní nazelenalá koule s lehce jasnějším středem. Je viditelná i triedry, ale ve větším přístroji si ji vychutnáme lépe. Vytáhla to už na 7,5 mag a nečekám, že se to bude ještě moc zlepšovat, takže teď je ten správný čas si ji pořádně užít. Je opravdu krásná.

Druhá „půlnočnice“ je o poznání slabší. V Eridanu můžete zkusit ulovit kometku 398P/Boattini. S jasností kolem 15 mag se ale zázraky čekat nedají. Viděl jsem obě a nedá se to srovnat ;-þ

Nad ránem si pak rozhodně nenechte ujít, dokud je ještě viditelná, C/2020 S3 (Erasmus). Je tak jasná (10 mag), že ji ani moc neublíží couvající srpeček Měsíce. Byla by opravdu škoda tuhle krásku propásnout.

A to je zatím vše. Zkoušel jsem navíc nízko v Jižní rybě 162P/Siding Spring, ale ta zatím odolala. Stoupá ale výš, tak bude ještě šance. A třeba se do příště objeví nějaká nová. Kdo ví. Uvidíme za měsíc.

Povedlo se vám spatřit kromě těch čtyř nejjasnějších i nějaké další? Podělte se v komentářích…

Kometám zdar!

Vic KaL ◊!

2 komentářů k “Kometární okénko – listopad 2020”

  1. Martin P.

    Včera 20.11. se mi poštěstilo v Orlickém Záhoří konečně pozorovat kometu 29P/Schwassmann-Wachmann. Dlouho mi unikala. Zdá se, že zjasnila k zhruba 12,5 mag. Nějaké info je tady: https://www.cloudynights.com/topic/740953-comet-29p-in-outburst-nov-20-2020/
    Obloha byla ale docela průměrná, spíš podprůměrná na takové místo, cca 21MSA SQM-L. Vše namrzalo. Komety C/2019 L3 a 398P, které jsem taky zkoušel, odolaly.

  2. Vic

    Také jsem na ni včera koukal. Byla snadno vidět v 16″ i na Měsícem ozářené obloze. Však už bylo na čase, aby ji nějaký outburst zase zvýraznil.
    Nemám obavy, že bys ty dvě další nedal. Možná to bude až při dalším novu, ale kdo si počká (a zkouší to), ten se dočká.
    Já zatím neúspěšně bojuju s 162P/Siding Spring…