Mars – zpracování a simulátory

27. 10. 2020 mi Aleš zavolal, že je parádní seeing, ať sjedu kouknout na Mars. Na zahradě měl posazený refraktor o průměru 150 mm s ohniskem 2250. Nejsem zdatný vizualista a tak jsem s potěšením detekoval alespoň polární čepičku a výrazný útvar Sinus Sabaeus. Samozřejmě okolo jsem vnímal další tmavší albeda, jako je Mare Erythraeum v levé části od středu dolů. Na fotce vlevo nahoře je zřejmě tmavší Niliacus Lacus a vpravo na okraji zapadá Syrtis Major. Rychle jsem Aleše poprosil zapojit do primárního ohniska kamerku a natočili jsme krátké video, než Mars vlezl do mraků, které se zničeho nic začly tvořit a za pár minut se zatáhlo.

Pro pojmenování útvarů na Marsu jsem použil program Mars Previewer (ten funguje ve Win 10 32 bit). Ve Windows 10 64bit je možné ho spustit, když splníte tyto kroky:

1) stáhnete a rozbalíte ze ZIP archivu

2) do C:\Windows\System32\SysWOW64 zkopírujete knihovnu comdlg32.ocx (součástí v ZIPu)

3) v příkazovém řádku, který spustíte jako administrátor (ve Start napíšu cmd a pravý klik -> Spustit jako admin) spustíte příkaz C:\Windows\SysWOW64\regsvr32 C:\Windows\SysWOW64\comdlg32.ocx (příkaz zkopírujte a místo CTRL+V klikněte na horní proužek příkazového řádku pravým tlačítkem myši a dejte Úpravy – Vložit)

Jako porovnávací obrázek jsem použil simulaci z programu Cartes du Ciel.

Pokud vás zajímá něco z procesu zpracování – níže je zdrojové video. Nebyl čas, chytli jsme Mars zrovna, když se nasouvaly první mraky. Aleš naštěstí stihl planetu trefit a zaostřit, já hned začal snímat 2000 obrázků (8 ms závěrka kamery QHY5-III224C, program SharpCap). Ve videu je část zdrojových snímků a část zarovnaných a oříznutých v PIPP.

No a o další zázraky se postaraly programy – Planetary Imaging PreProcessor (PIPP), který na snímcích našel Mars a zarovnal ho na střed (nastavení na níže uvedeném obrázku).


Dále Autostakkert!3, který mi pomohl vybrat 888 nejlepších snímků z 1776 a na závěr Registax 6, který mi pomohl snímek zaostřit a překlopit severem nahoru a východem vlevo. Zde jsem taky trochu změnil barevné vyvážení. Porovnání výstupu z AS3 a doostřeného z R6:

Nezapomeňte, že toto je jeden z nejhorších Marsů, které letos kdo nafotil a že jen kombinace relativně dobrého seeingu, Alešovy duchapřítomnosti a šikovnosti a předchozího tréninku s kamerkou v létě způsobily, že tento dokumentační obrázek vůbec vznikl. Řekl bych, je maličký, ale náš :-)

Kde najdete ty nejhezčí snímky, když pomineme snímek Damiana Peache z metrového Chilescope? No přeci na Astro-Forum.cz a na astrofotky.cz. Za všechny snímky vás upozorním ještě na jeden single shot mobilem za vynikajících podmínek. Ne vždy je třeba kamerka a složité zpracování.

5 komentářů k “Mars – zpracování a simulátory”

  1. Roman Hujer

    A také se točí :-)

  2. Martin Gembec

    Paráda Romane. Přemýšlel jsem, zda do článku přidat i tvé fotky, ale nakonec jsem to pojal jako článek o zpracování videa. Nicméně je fajn, žes překvapil touhle animací, kterou jsi ještě nepublikoval ;)

  3. Aleš

    Na to jak improvizovaně narychlo jsme to video natočili a na 6″ dalekohled je to myslím velmi slušný výsledek. V následujících dnech má být snad opět jasno, tak bych rád zkusil Mars ještě jednou tou Martinovou kamerkou – tentokrát přes C11 s TV Powermatem na paralaktice. Tma je brzy a Mars vysoko nad obzorem již z večera, takže než udeří „policejní hodina“ máme dost času na blbnutí na zahradě…

  4. Roman Hujer

    Poznámka ke zpracování: Registax již nepoužívám daleko více se mi osvědčila dekompozice pomocí pomocí wawelet v Gimpu s doostření jednodílných vrstev a následné zpracování Ps nebo ZonerX, kde je původní snímek doostřen Gaussovou metodou a prolnut s druhou vrstvou do, které je vložen výstup z Gimpu.

  5. Martin Gembec

    No jo, ale samozřejmě je to i o seeingu a kamerce a jejím nastavení. Další pokusy jsem dělal s Alešem 5. 11. kdy se nám seeing jevil celkem dobrý, ale na výsledku to moc vidět není. Použit byl přitom skoro 30cm dalekohled.
    Mars 5.11.2020