Tip na dnešní pozorování – Nova Per 2020

Není to tak dávno, co jsme mohli pozorovat novu v souhvězdí Kasiopeji a už tu máme další. Nova Per 2020 byla objevena 25. 10. a v těchto dnech dosahuje zřejmě maxima své jasnosti. S ustupujícím Měsícem nastává ideální chvíle na její pozorování.

Podle webu AAVSO by měla mít nyní kolem 8,3 mag, takže se jedná o snadný cíl pro binokuláry. Sám jsem ji pozoroval dnešního večera triedrem 18×70 už za svitu Moonuláka a jasnost kolem 8,5 mag mohu potvrdit. Nová hvězda známá i jako V1112 Per se najde snadno pomocí starhoppingu asi 8,5 stupně západně od Capelly buď s pomocí přiložených mapek, případně rovnou podle souřadnic J2000 v počítačovém planetáriu.

Přehledová mapka s vyznačením hvězd do 9 mag (jasná hvězda vlevo je Capella)

 

Detailní mapka s hvězdami do 10 mag (hezká dvojhvězda cca 1° na JV je SHJ44)

Pokud se vám vyjasní a podaří se ji spatřit, nebojte se zkusmo odhadnout podle okolních hvězd její jasnost. A podělte se pak s námi v komentářích.

Vic KaL ◊!

2 komentářů k “Tip na dnešní pozorování – Nova Per 2020”

  1. Vic

    Včera večer mi přišla v triedru 12×50 o něco slabší (~9 mag) než posledně, tak se opravdu zdá, že maximum má už za sebou…

  2. Martin P.

    Ahoj. Včera se mi vůbec ven nechtělo. Byl hnusný studený vítr a i mraky docela vadily. Dnes (17:45) sice taky fouká, ale je to příznivější. Nova je pěkná, nejdříve jsem ji utloukl dobsonem a pak i v ED100 bez problémů pozorovatelná. Srovnáním s okolními hvězdami ji tipuji okolo 9 mag, možná je i o chloupek jasnější. Je o poznání jasnější než sousední hvězdička s údajnou magnitudou 9,7.