Venuše s Merkurem

Merkur se ocitá v maximální východní elongaci až 17. 5., ale spatřit ho večer nad severozápadem lze již nyní. Pohled je o to zajímavější, že se nachází ve společnosti další vnitřní planety Venuše, jejíž viditelnost na večerní obloze se bude nyní zlepšovat a pozorovatelná bude až do konce letošního roku. Viditelnost Merkuru při této elongaci končí zhruba 25. května.

Úterní večer (27. 4.) skýtal šanci na spatření obou planet nízko nad západem, vyrazil jsem proto na oblíbené místo – k pomníčku Richarda Felgenhauera na Košovech. Stihnul jsem ještě západ Slunce ve 20.12 SELČ a krátce poté, co rudý kotouč zmizel pod obzorem jsem triedrem 7×50 bez problémů nalezl Venuši a 2° nad ní svítil slabší Merkur. Okem byla Venuše vidět od 20.32 SELČ a Merkur jsem s obtížemi vykoukal asi o 10 min později. Scenérii jsem se pokusil zachytit rovněž fotograficky. Na širším záběru (F = 100 mm) jsou planety označeny, na detailnějším záběru (F = 200 mm) je jistě již naleznete sami.

Aleš M.

Již 26. dubna přes den jsem využil pěkného počasí a kolem pravého poledne, tedy 13:00 SELČ fotografoval Merkur a Venuši na denní obloze. Detail obou kotoučků je z krátkého videa kamerkou QHY5-III224C. Vybral jsem v Autostakkert vždy 50 nejlepších snímků ze zhruba 500 a zostřil v Registax 6. Potěšilo mě, že i tak malé kotoučky se podařilo zaznamenat, ale hlavně to, jak snadno byl Merkur vidět i v okuláru 24 mm, kterým jsem Venuši a Merkur vyhledával. Použitý dalekohled WO FLT98.

Obě planety jsme pak s Romanem pozorovali večer z Dobré vody.

Martin G.

Kotoučky Merkuru a Venuše ve stejném zvětšení / ořezu pole kamery. Planety byly něco málo přes jeden stupeň od sebe.

Na snímku je ve výřezu vidět jasnější Venuše vlevo dole a slabší Merkur vpravo nahoře

2 komentářů k “Venuše s Merkurem”

  1. Spaca4y

    Pěkné fotky. Já včera vyrazil s triedrem 6×30 na krátký lov po čtvrt na devět. Zhruba ve 20.20 jsem objevil Venuši a chvíli na to i Merkur. Po zjištění pozice byla Venuše vykoukatelná hned i okem, Merkur ne. Počasí u nás na Královéhradecku přálo, jen byla větší zima než jsem čekal a brzo jsem prchnul domů.

  2. Aleš

    Jo zima byla dost velká, také jsem podcenil oblečení. Teplota sice kolem 5°C, ale silný ledový vítr, takže pocitovka určitě pod nulou. Za hodinu na kopci jsem pěkně vymrznul…