Tip na dnešní pozorování – Sledujte novu!

Nemyslím Novu, kde beztak nic nedávají, ale novu s malým n, která včera zazářila  v souhvězdí Herkula. Skoro bych měl napsat NOVU velkými písmeny, protože je opravdu velmi jasná.

Novou hvězdu na hranici Herkula a Orla objevil 12. 6. krátce po poledni světového času na souřasnicích RA 18 57 30.95, Dec +16 53 39.6 Japonec Seiji Ueda pomocí fotoaparátu Canon 6D. To měla 8 mag. Během několika hodin zjasnila až na šestou hvězdou velikost, o čemž jsem se mohl sám na vlastní oči přesvědčit minulou noc. Od té doby opět rychle uvadá, jak to tak vypadá. Nyní jsou hlášeny odhady kolem 7,5 mag.

Vyhledávací mapka (jasná hvězda 3,0 mag je ζ Aql = Deneb el Okab v křídle Orla)

Po nově v Kassiopeji, která je mimochodem stále dobře pozorovatelná, a dvou novách ve Střelci (a jedné od nás nepozorovatelné ve Štíru) je to letos už čtvrtá jasná nová hvězda. Asi se s nimi roztrhl pytel. Nebeská televize má, zdá se, pořád co nabídnout.

Také jste ji už viděli? Podělte se s námi v komentářích.

Vic KaL ◊!

_________________

Novu jsem pozoroval dnes (neděle) kolem 23 hod. SELČ doma ze zahrady v různých přístrojích – 6″ refraktor při zv. 80x (ještě na poměrně světlé obloze), triedr 15×70 ED (parádní pohled) a triedr 10×50 (tady byla již celkem obtížná vzhledem k ještě ne příliš tmavé a navíc městské obloze a navíc rychle slábne – jasnost má již kolem 8 mag. Pořídil jsem dokumentační snímek 200mm objektivem.

AM

 

3 komentářů k “Tip na dnešní pozorování – Sledujte novu!”

  1. Spaca4y

    Díky za upozornění. Včera v pondělí ráno jsem se probudil do nečekaně zatažené oblohy. Dnes v úterý v je to lepší a v cca 1:45 nova pozorována v ED100. Bohužel dále slábne, můj odhad: cca 9,5 mag.

  2. Aleš

    Dnes jsem na novu opět kouknul kolem 00.30 doma ze zahrady, obloha o dost tmavší než včera – jasnost kolem 9 mag, ale byla vidět i v hledáčku 9×50, v zorném poli C11 při 90x výrazná červenooranžová barva…

  3. Vic

    Taky ji průběžně sleduju. Jde to s ní opravdu rychle z kopce. Měl jsem kliku, že jsem ji stihnul v maximu. Uvidíme, zda se ještě neprobudí…
    Pro doplnění: Dostala označení V1674 Her.