Tip na pozorování – supernova SN 2021pfs

Ve spirální galaxii NGC 5427 byla 9. 6. 2021 objevena supernova, která dostala označení SN 2021pfs. Nachází se 36.7″ západně a 2.9″ jižně od jádra galaxie. Ta má jasnost kolem 13 mag a naleznete ji asi 3° západně od hvězdy iota Vir (Syrma). Supernova nyní zjasnila ke 14 mag – za dobrých podmínek by měla být viditelná v dalekohledech 14-16″, samozřejmě čím větší aperturu použijete, tím lépe uvidíte obě galaxie, které společně tvoří interagující pár s označením Arp 271. Supernova je typu Ia a nachází se asi 130 mil. světelných let daleko. Další fotografie naleznete zde.

Když se vám podaří supernovu spatřit vizuálně nebo ji vyfotografovat, nezapomeňte se s námi o svoji radost podělit v komentářích.

Jeden komentář k “Tip na pozorování – supernova SN 2021pfs”

  1. Aleš

    Tak jsem se v sobotu večer pokusil SN pozorovat a musím říct, že to vůbec není snadný objekt. Původně jsem chtěl jet vyvětrat „bejka“ (20″ dobson) na Alšovice, ale soused mi zablokoval autem vjezd na zahradu, čímž by se nakládání dalekohledu značně ztížilo. Vyrazil jsem tedy do Turnova a nad JZ obzor namířil 16″ ekvatoreál z kopule hvězdárny. Galaxie NGC 5427 je po setmění už pouze asi 20° nad obzorem a dále klesá. MHV v místě pozorování byla asi 4 mag (Syrma sotva vidět okem), doskaákal jsem tedy starhoppingem na pozici, zapnul hodinový pohon a čekal na větší tmu. Až kolem 23.30 se v zorném poli začal zjevovat neurčitý mlhavý flíček (zv. 155x) a dalších asi 10 min. mi trvalo něž jsem v něm při zv. 250x detekoval slabou hvězdičku. Musím tedy poopravit údaj, který jsem původně uvedl v článku – vzhledem ke světlé obloze a malé výšce nad obzorem bych supernovu ničím menším než 14″ (pod velmi tmavou a průzračnou oblohou) a 16″ na rurálním nebi nezkoušel…