Perseida a velký dobson na Jizerce 10. 8. 2021

Jeden opravdu šťastný meteor se mi zachytil během fotografování pole s Velkým a Malým vozem. Hlavním zážitkem večera však bylo pozorování velkým 60cm dalekohledem německého astronoma Markuse, jemuž patří velký dík za ukázky dosud netušených možností současné pozorovací techniky.

Už vím, jak vypadá skutečná Electronically Assisted Astronomy (EAA). Není to snímání kamerkou a koukání na postupně se zjevující obraz objektu, nýbrž pro mě je to po posledním zážitku pohled pod tmavou oblohou obřím dalekohledem (60cm, f3.3, s Paracorem f3.8) s pomocí okuláru vybaveného NightVision. Zatímco přes běžný okulár jsem v M57 viděl bez obtíží centrální hvězdu (asi 50 % bočním viděním jsem ji viděl, ne tušil, což je pokrok). Ovšem s EAA hračkou tam byly hvězdy dvě! A po nasazení filtru h-alfa a kouknutí jen tak na oblohu přes 35 mm monokulár mi spadla čeist. Vylezly všechny známé slabé i jasnější mlhoviny v Labuti, viděl jsem Srdce a Duši jak na fotkách. Škoda mluvit. Pak přišla nirvána při pohledu na sloupy stvoření v M16 – přesně jako na fotce – automatikou mobilu Xiaomi Mi8Lite.

Z EXIFU sem vytáhl, že při ISO9600 to snímalo jen 1/13s ! Zhruba stejně to vypadalo i okem live v „okuláru“ NightVison s h-alfa filtrem. Pak jsem ještě pořídil expozici manuálním režimem 2 s, ISO800.

Markus a jeho dalekohled. GoTO(!) dobson 600 mm f/3.3 (s Parracorem f 3.8. Kolega z Německa, co zavítal na Jizerku a byl tak laskav a ukázal mi tyto netušené možnosti.

Při prohlížení snímků pořízených za účelem vytvoření animace do planetária (moc hezky chodily mraky..) jsem zřejmě zachytil meteor z Perseid. Na sousedních snímcích nic není, tak by to mohl být meteor. Dokonce to vypadá, že směřuje z radiantu Perseid. Daleko pravděpodobněji to ale bude záblesk družice. Dole je vidět jasný Jupiter a vpravo od něj vykukuje u mraku i Saturn. Každopádně je to pěkná vzpomínka na včerejší pozorování na Jizerce. Snímek byl pořízen 10. 8. 2021 ve 22:55 SELČ, 30s expozicí při ISO1600, objektivem Sigma 4,5mm, Canonem 30Dmod.

Komentáře byly uzavřeny.