Zatmění Měsíce na Liberecku

Nad ránem 16. 5. 2022 nastalo zatmění Měsíce, viditelné z našich končin jako částečné. Kdo je ranní ptáče a přivstal si, mohl cca od 4.30 SELČ sledovat jak stín Země pomalu „ukusuje“ měsíční kotouč. Počasí přálo, členové Klubu astronomů Liberecka pozorovali hned z několika lokalit a tak můžeme těm, kterým se ráno vstávat nechtělo, zprostředkovat zajímavý úkaz alespoň formou řady fotografií.

Pro veřejnost byla otevřená hvězdárna v Turnově, kde jsme kromě zatmění Měsíce pozorovali také planety Saturn a Jupiter. I vzhledem k nevlídné hodině pár zájemců dorazilo. Ilustrační snímky mobilem pořídil Aleš Majer.

 

Další parta vyrazila na vrchol Ještědu, kde byla přeci jenom šance na delší průběh úkazu. Autory snímků jsou Martin Mašek, Dan Kurtin a Jakub Juračka.

 

V podještědí pozoroval, fotil a zajišťoval on-line přenos Martin Gembec. Video můžete shlédnout ZDE

 

Na Skuhrově pozoroval Roman Hujer. Jeho animace zachycuje zatmění v čase 3:35-4:50.

 

Další zajímavé snímky napříč celou republikou můžete shlédnou v galerii na webu České astronomické společnosti.

2 komentářů k “Zatmění Měsíce na Liberecku”

  1. Roman Hujer

    Přidal jsem do článku mojí animaci zatmění, která je složena ze 16 snímků nasnímaných po 5 minutách pomocí APO Tripletu TS Optics 76EDPH a kamery ASI296MC-Pro na Skuhrově. Je celkem zajímavé jak jsou závěrečné snímky postupně deformováni – zploštěny vlivem atmosféry, když Měsíc již výrazně klesal na jihozápad.

  2. Martin Gembec

    Romane parádní animace, to zploštění si zachytil skvěle.