Kometární okénko – červenec 2022

Rok se přehoupl do druhé poloviny, začínají prázdniny, venku se střídají vedra s bouřkami a my tu máme sedmé letošní kometární okénko. Opět se zaměříme zejména na objekty viditelné v trpasličích dalekohledech, tedy kukátkách do průměru objektivu 250 mm.

Červencové obloze kraluje kometa C/2017 K2 (PanSTARRS). Nachází se zatím stále ještě dost vysoko o půlnoci nad jihem v souhvězdí Hadonoše a s jasností kolem 8,5 mag je lehce viditelná i v triedrech. Větší přístroj je samozřejmě lepší. Máme ještě celé léto na to si ji dosytosti užít.

S dalšími kometkami je to už horší. Z večerní oblohy rychle mizí v září slunce zajímavá C/2021 P4 (ATLAS), rozloučit se můžeme i s krátkoperiodickými 19P/Borrelly a 116P/Wild, od nás nepozorovatelná začíná být i pěkná C/2019 T4 (ATLAS). Zbývá nám už jen pár jasnějších kousků v podobě slibně se rozjíždějící C/2020 V2 (ZTF) v předních nohách Velké medvědice, která má kolem 13 mag a je hezky viditelná zvečera, pak tu máme podobně jasnou a rovněž příjemně zesilující C/2020 K1 (PanSTARRS), jenž kulminuje o půlnoci v Hadonoši, a navíc ještě neméně zajímavou C/2022 E3 (ZTF), co nyní putuje Lyrou kolem známé Prstencové mlhoviny M57. Posledně jmenovaná by to mohla v únoru příštího roku dotáhnout až na parádních 5 mag. Máme se tedy asi na co těšit.

V dosahu trubiček s průměrem zrcadla do 10″, jak jsem se sám o minulém novu přesvědčil, je i C/2019 U5 (PanSTARRS). Má nyní kolem 14 mag a do příštího roku ještě snad o 2 magnitudy zjasní. Chcete-li ji vidět už teď, lovte zvečera v Honicích psech.

Pokud se někdo chystá vycestovat na dovolenou s dalekohledem někam víc na jih, má dobrou šanci na spatření nízko ve Střelci se plazící 117P/Helin-Roman-Alu. Od nás je sice také vidět nějakých 8 stupňů nad obzorem na spodku Čajové konvice, vyžaduje to ale skutečně dobrou oblohu nebo větší aperturu. Stávající lesk přibližně 13. hvězdné velikosti si už bohužel nepolepší.

Ráno je pak konečně viditelná i 22P/Kopff. Najdeme ji za svítání zhruba na půl cesty mezi Marsem a Jupiterem. Je to takový sice jasný (11,5 mag), ale dosti difúzní flíček, takže nejde o až tak moc snadný cíl. Ve čtyřstovce z Jizerek to ale žádný problém nebyl, menším strojem jsem ji zatím nezkoušel.

Noci jsou krátké a světlé, víc už toho nabídnout nemůžu. Uvidíme, co přinese druhá půle roku. Kromě návratů 81P a 118P tam nic moc zajímavého zatím nevidím. Ale nechme se překvapit. Možná na podzim přiletí nějaká nová Miss roku 2022. Aspoň já bych si to moc přál…

Vic KaL ◊!

PS: Pozorujete i v tomto letním období? Pochlubte se svými úlovky dole v komentářích.

4 komentářů k “Kometární okénko – červenec 2022”

  1. Aleš

    Ačkoliv je C/2017 K2 vidět v triedru, sluší ji stále větší zvětšení i apertura – v noci na dnešek jsme se jí kochali v půlmetru při 90x-180x a byla to paráda.

  2. Spaca4y

    Měsíc konečně ustupuje a tak jsem včera (22.7.) vyrazil na Tranecký kopec u Černilova. Jelikož je delší dobu vedro, nečekal jsem bůhvíjakou tmu. Nakonec nejvíc v zenitu ukázalo SQM-L 20,81. I tak se dalo solidně pozorovat. Začal jsem nejjasnější kometkou C/2017 K2 PanSTARRS, která se mi už pomalu nasouvala nad HK, ale ukázala se bez problémů (22:41). Následně jsem měl radost, že se povedla odhalit o něco výše ležící C/2020 K1 PanSTARRS (22:58). Chtělo to použít velké zvětšení cca 388x. Zamířil jsem pak k zenitu, kde se nachází C/2022 E3 ZTF. Překvapivě mě praštila do očí, to jsem nečekal (23:22). Určitě je zvládnutelná menším strojem než můj dobson 16″. Zdá se, že je nad očekáváním a bude tu s námi nějakou dobu – dovolím si jí věštit zářnou budoucnost (klepu na dřevo :-)). Postupně jsem si poznamenal ještě asteroid (41) Daphne a pár nových NGC do sbírky. V čase 22:22 letěla taky čerstvá série Starlinků, která se jevila v dalekohledu jak dávka ze samopalu. Také ISS měla svůj přelet přes zenit (22:35). Prohlédnul jsem si také planety. S vylézajícím Měsícem byl čas balit. Nečekal jsem tedy na kometu 22/P Kopff, na kterou se pokusím někdy vstát (možná už v pondělí ráno). Celkově mi i tak dva nové kometární zářezy (letošní č.7 a 8) udělaly radost.

  3. Spaca4y

    Dnes ráno jsem si nařídil budík na 1:30 a pokusil se ze zahrady odlovit 22P/ Kopff. Ač jsem se snažil ji vykoukat různými zvětšeními, nepodařilo se. Pravděpodobně už je příliš slabá (a difůzní) na příměstskou oblohu. Lepší to s ní nebude (při tomto návratu). Zopakoval jsem si alespoň C/2022 E3 ZTF.

  4. Vic

    Chce to jet víc na jih :^]
    Jednak tam kometky vystupují víc nad obzor, druhak tam je větší tma.
    22P je opravdu dost difúzní, takže kvalitní obloha je potřeba.
    Z Edelweissspitze (SQM-L v zenitu 21,64 MSA) byla v 16″ snadno viditelná už 10 stupňů nad obzorem, z Chorvatska (SQM-L 21,57) pak bez problémů i v 10″ trpasličím dobsonku (to ale kulminovala 42 ° vysoko).
    Jo a vidět je už i 9P/Tempel.