Kometární okénko – prosinec 2022

První půlka prosince byla spíš ve znamení bohaté sněhové nadílky než hezkých jasných nocí, ale přestože má ještě chumelit dál, o víkendu by se mohlo konečně i pořádně vyjasnit. Nov sice nastává až těsně před Vánoci (23. 12.), ale už nyní se můžeme podívat, co se děje na kometárním nebi.

V současné době nejjasnější (9 mag) od nás viditelná kometa C/2022 E3 (ZTF) se přesouvá na ranní oblohu, když zapadá spolu se Severní korunou krátce po setmění, ale nad ránem se pak dostává znovu do příjemných výšek. Zatím ale nutno počkat, až odleze Měsíc, aby vynikl její přirozený půvab.

Mezitím si můžete pošušňat na jiné krásce – C/2020 V2 (ZTF). Ta je na obloze celou noc, neboť se blíží k Polárce, a je jen o něco málo slabší (10 mag). Chybí ji ale výraznější chvostík.

Vaší ctěné pozornosti bych však doporučil rychle nám nyní zjasňující C/2022 A2 (PanSTARRS). Tu najdete v Pastýři, takže je viditelná večer i ráno, a ze stávajících 11 mag ještě něco do jara ubere. Jen bych chtěl upozornit, že je dosti difúzní.

Pokud máte rádi spíše kondenzovanější kousky, tak s podobnou jasností mohu nabídnout na ranní obloze pěknou dvojičku v podání 81P/Wild 2 v Panně a C/2019 L3 (ATLAS) nízko v souhvězdí Vývěvy.

Trochu se zdráhám ještě zmínit večerní 73P/Schwassmann-Wachmann 3, která by sice s jasností kolem 12. hvězdné velikosti měla být snadno viditelná, opak je ale pravdou. Poslední pokus nedopadl slavně, tak už moc nevěřím, že pro svoji rozplizlost bude z našich končin ještě viditelná. Fotograficky by to ale mohl být hezký snímek, jak nyní prochází kolem planetární mlhoviny Helix ve Vodnáři.

Určitě ale zkuste její bláznivou sestru – 29P/Schwassmann-Wachmann 1. Po posledním outburstu se její koma pomalu rozplývá, je ale stále celkem dobře viditelná v Blížencích i v obyčejné čtyřstovce dobsonu.

Tím se dostáváme k o něco slabším kouskům kolem 13. velikosti. Tam bych asi začal navrátilci – kometou C/2019 U5 (PanSTARRS) v souhvězdí Panny a C/2019 T4 (ATLAS) ve vedlejších Vahách. První jsme neviděli od konce srpna, druhou dokonce už od jara. Nyní se tedy opět vrací na scénu a k vidění jsou nad ránem.

Trochu za očekáváním je C/2021 Y1 (ATLAS). Ta kulminuje po 22. hodině v Býku. Je obtížnější, než by papírová jasnost 13,5 mag naznačovala. Podobně je na tom i 118P/Shoemaker-Levy 4 v Raku. Připravte se spíše na duchařiny 15. velikosti.

To raději zkuste C/2021 X1 (Maury-Attard) nízko v Eridanu. Ta si na nic nehraje. Ovšem při jasnosti 14,5 mag to z našich zeměpisných šířek rozhodně nebude procházka růžovým sadem.

Pokud jsem vás odradil, tak musím nabídnout aspoň jednu novinku. Zatímco všechny výše uvedené vlasatice jsme mohli letos už pozorovat, C/2022 U2 (ATLAS) byla objevena teprve nedávno a nyní akorát pokořila hranici 15. hvězdné velikosti. Do ledna by měla ale rychle vyrůst až na třináctou a díky poloze vysoko v souhvězdí Draka je od teď již snadným cílem pro naše malé amatérské přístroje. Tak už jen tu jasnou oblohu!

Ještě více se má v příštím roce vytáhnout kometka C/2021 T4 (Lemmon). Tu nyní najdeme jako objekt 14,5 mag v ocasu Velryby. Kulminovat by měla v červenci kolem osmé velikosti, tak není zatím kam spěchat.

Dále tu máme množství kometek nad 15 mag, ale ty bych nechal buď na osobní konzultaci, nebo do nějakého dalšího kometárního okénka. Přeci jenom nečekám, že prosincové počasí bude tak úžasné, že umožní lovení i obtížnějších kousků. Leda že by se někdo chystal do teplejších krajin…

Ale nechme se překvapit. Štěstí přeje připraveným!

Lovu zdar!

Vic KaL ◊!

Jeden komentář k “Kometární okénko – prosinec 2022”

  1. Spaca4y

    Pěkný přehled jako ostatně vždy. Díky.
    Počasí v tomto období žádná sláva, ale přeci jen se dá občas pozorovat. Na žádný výjezd jsem se však nezmohl, tak jen ze zahrady. Před pár dny večer pěkná kometa C/2020 V2 ZTF. Bohužel jsem si vylámal zuby na novince C/2022 U2 ATLAS. Obloha nebyla moc tmavá, okolo navíc svítí domy vánočními světly.
    Dnes ráno už většina světel naštěstí pohasla (efekt drahé energie?). Průzračnost výborná, jen zase spousta oblačnosti. Ale když už jsem vstal, tak jsem si ty díry v oblacích vyčekal. A nakonec se trpělivost vyplatila. Radost mi udělala 81P Wild, tu jsem zatím viděl dvakrát, ale vždy velká duchařina. Teď přímým pohledem. Mnohem lepší je vysoko se nacházející C/2022 A2 PanSTARRS. Tady bych lehce s Vicem polemizoval. Viděl jsem kometu s pěkně kondenovaným jádrem a slušně velkou komou. Nebál bych se na ni použít mnohem menší dalekohled než můj dobson 16″. Vrcholem je samozřejmě C/2022 E3 ZTF. Uvnitř Severní koruny stoupá ráno hezky vysoko. V dobsonu ukáže bezva chvostík. Bez problémů je vidět již triedrem 15×70 drženým v rukách (ověřeno) a pravděpodobně i menšími kukátky. Pravá vánoční kometa, byť ranní!
    Více jsem dnes nezvládl, tak snad příště.