Nízké lednové Slunce

Pondělní jasná obloha přilákala k obhlédnutí situace na Slunci více členů KaL, tak by byla škoda se o výsledky jejich práce nepodělit. O to více, že bylo opravdu na co koukat i když Slunce bylo poměrně nízko nad obzorem.

Já jsem se zastavil v poledne cestou z Hradce Králové na hvězdárně v Turnově a poté, co jsem se vylil asi 0,5 litru vody z tubusu RC (trošku napršelo špatně dovřenou kopulí…) a vynadíval se skrze achromat 102/1350 s Baader folií jsem skvrny letmo cvaknul mobilem přidrženým za okulárem. Daleko dokonalejší snímky pořídili kolegové – v Liberci fotil MaG v iQLANDII, doma pak naši mladí elévové Dan Kurtin a David Šmehil, což je obzvlášť potěšitelné.

Můj pokus – projekce singleshot mobilem

Nejlepší techniku měl k dispozici MaG

Detail velké skvrny

Dvě fotky od Dana

A nakonec barevný pokus Davida

AM

Pozorování mělo pokračování ve čtvrtek 19. ledna. Tentokrát jsem měl štěstí, že mi volná chvíle na pozorování a focení vyšla na polední hodiny, takže Slunce bylo alespoň o trochu výše. Na druhé straně vadil závoj vysoké oblačnosti, což trochu bralo kontrast. Ovšem vidět tu velkou skvrnu přes filtr pouhým okem uprostřed slunečního kotouče bylo moc pěkné.

Krásný pohled nabídl rovněž Vixen s Herschelem. Pokusil jsem se to nasnímat kamerkou. V H-alfa to byla jen rychlovka, i tak je vidět ty nádherné filamenty různé délky a šířky, stejně jako pěkné slabé protuberance na severovýchodním okraji. Technika: Vixen 81S + Herschelův hranol a Lunt 60T, QHY5III-224C. Místo: iQLANDIA, Liberec.

Komentáře byly uzavřeny.