Obloha v květnu 2023

Večerní obloze v květnu bude stále vévodit Venuše jako jasná Večernice. Společnost Venuši po celý měsíc bude dělat Mars, ten je ale již o poznání slabší. Saturn spatříme ráno nad jihovýchodem, Jupiter se k němu přidá na konci měsíce na východě. Planety Uran a Neptun jsou nepozorovatelné. Polostínové zatmění Měsíce, k němuž dojde 5. 5., bude od nás pozorovatelné pouze v závěrečné fázi při východu Měsíce. Ten vychází kolem půl deváté letního času a jeho levá horní část se bude jevit lehce potemnělá, jako by “začouzená”.

Mapka s přehledem úkazů v PDF – skymap_05_2023

Stručný přehled těch nejzajímavějších úkazů i s obrazovým doplňkem a přehledem akcí na Liberecku od Martina Gembece nabízíme ke stažení v PDF.

2 komentářů k “Obloha v květnu 2023”

  1. petr kahánek

    30. 4. za výborných podmínek jsem viděl na Venuši nějaké fleky (albeda) což mne překvapilo.I malý dalekohled ukáže nějaké podrobnosti.Seeing byl excelentní což se potvrdilo i na Měsíci který kulminoval nad jihem.

  2. Aleš

    Ano opravdu seeing se poslední jasné večery vyznamenal. Pozorování detailů na Venuši menšími přístroji bývá obvykle považováno za ilusorní, nicméně neurčité tmavé skvrny, většinou v blízkosti terminátoru, lze občas zahlédnout. Sám jsem nějaké detekoval 27. 4. při pozorování 6″ APO refraktorem, užívaje za soumraku při naprosto klidném vzduchu (Ant. I) zvětšení 240-400x s binokulárním nástavcem.

Odpověď