Nejlepší zatmění z těch, co jsem nezažil…

… citace slov Daniela Kurtina z večera 28. 10. 2023, kdy se odehrávalo částečné zatmění Měsíce. Venku zrovna pršelo a v Liberci tak nebyla šance cokoli spatřit. Vedle v Jablonci nad Nisou při slabém dešti chodily zrovna tou dobou po obloze mraky a mezi nimi se Měsíc tu více, tu hůře, ukázal. Byl sice jakoby v mlze a rozostřený, ale byl tam a ukousnutý. A u Tanvaldu se obloha otevřela nejvíce a Jakub Kuřák neúnavně cvakal přes svého dobsona fotku za fotkou, až z toho vznikla pěkná postupka.

 

Zde je několik snímků teleobjektivem 135 mm z ruky Canonem 6D. Fotil Martin Gembec. S mraky ve 21:55 a s Jupiterem ve 22:00. Pak se obloha zavřela a začlo pršet ještě víc.

 

Jakub Kuřák fotil zrcadlovkou přes newton 200/1200 na dobsonově montáži a výsledek je opravdu skvělý na to naše šílené počasí. Zde jeden snímek tak, jak vypadl z foťáku bez úprav.

A ještě postupka

 

Daniel Kurtin nakonec zahlásil před půlnocí, že Měsíc konečně zazářil i nad Libercem a jako důkaz o končícím polostínovém zatmění poslal fotografii. Kruh se uzavřel. Daniel viděl zatmění, které vlastně neviděl…

Odpověď