Kometární okénko – listopad 2023

Konečně se udělalo alespoň na jednu noc jakžtakž jasno, abych mohl vyvenčit dalekohled a na základě toho připravit toto listopadové okénko. Máme tu tedy hezky zatepla přehled vlasatic, co by byly v listopadu k vidění, kdyby se nedejbože ještě jednou vyjasnilo. Jak jsem zjistil, v malých amatérských přístrojích s průměrem objektivu do půl metru je v současné době z našich zeměpisných šířek viditelných minimálně 17 komet. Které to jsou? Má smysl je zkoušet lovit i v menších kukátkách? Dozvíte se vzápětí…

Nejjasnější a nejkrásnější, tudíž listopadovou miss je bezesporu překvapení letošního podzimu v podání C/2023 H2 (Lemmon). Zítra (10. 11.) se prosmýkne těsně kolem Země (ve vzdálenosti jen 0,19 AU), tudíž v těchto dnech dosáhuje i maximální jasnosti. Následně už bude nejen prudce slábnout, ale i rychle klesat k jižnímu obzoru, tak už nemáme mnoho času se s ní pokochat. Nyní je to objekt vhodný i pro triedr (má ~7 mag), ale použijte to největší, co doma najdete, pak je to opravdu pecka – čtvrt stupně velká difúzní koule s jasnějším středem. Dost na ni pomáhá i kometární filtr. A samozřejmě tmavá obloha. Z města ji snad ani nezkoušejte, to si nezaslouží. Pozorovatelná je nejlépe hned zvečera s příchodem astronomické noci.

C/2023 H2 (Lemmon) 18. 11. 2023, 8x30 s, ISO800, Samyang 135mm/f2, Canon 6Dmod

C/2023 H2 (Lemmon) 18. 11. 2023, 8×30 s, ISO800, Samyang 135mm/f2, Canon 6Dmod

Nedaleko od ní, také v souhvězdí Herkula, najdeme jen o něco málo slabší (10 mag, ale stále vesele zjasňující) historickou legendu 12P/Pons-Brooks. Ta se pohybuje na rozdíl od předchozí kolegyně jen pomalu, ale provází ji nečekané outbursty, kdy se z ní stane jasná hvězdička, která se během pár dní opět rozpustí do difúzní mlžinky, a tak to dělá nepravidelně pořád dokola. Nyní je to spíše ta mlžinka, ale má stále ještě dost koncentrovaný střed, proto je snadno patrná i v trpasličích dalekohlídcích nebo velkých binokulárech.

12P/Pons-Brooks, 18. 11. 2023, 15x30 s, ISO 1600, Samyang 135 mm/f2, Canon 6Dmod

12P/Pons-Brooks, 18. 11. 2023, 15×30 s, ISO 1600, Samyang 135 mm/f2, Canon 6Dmod

Brzo zvečera je pozorovatelná ještě jedna mrška. Nemyslím ani tak už v sajrajtu nad západním obzorem topící se C/2019 T4 (ATLAS), ale spíš nedávno objevenou C/2023 S2 (ATLAS), co je nyní v Orlu. Obě při jasnosti už jen kolem 14 mag a malé výšce nad horizontem jsou objektem spíš pro dospělácké dalekohledy. Stejně tak se z dosahu pomalu ale jistě vytrácí 237P/LINEAR, která tu s námi je už od jara. Ta se již přehoupla přes 15. hvězdnou velikost a i když je o dobré dvě magnitudy jasnější, než by se na řádnou kometku slušelo, už se s ní musíme zase na 6,5 roku rozloučit. Přechází z Orla do Vodnáře.

A ve Vodnáři je teď nebývale živo! Jako by se kolem Saturnu s Neptunem komety scházely na rande. Kromě zmíněné LINEARky tam najdeme ještě bezejmenou slaboučkou 471P, o něco níže pak kdysi hezky jasnou, teď už ale ne moc výraznou C/2022 A2 (PanSTARRS) a do třetice ještě o kus níž stále kupodivu dobře pozorovatelnou C/2022 JK5 (PanSTARRS). K nim zanedlouho navíc z Ryb připutuje ještě i C/2021 X1 (Maury-Attard) a jen kousek za hranicemi v sousední Velrybě pluje pořád nějak neuvadající 117P/Helin-Roman-Alu. Všechny jsou to ale slabé mršky s jasnostmi kolem 15 mag, což ale pro poctivý půlmetr není žádný problém a za dobrých podmínek bych se nebál na ně vzít byť jen obyčejnou čtyřstovku.

I Jupiter s Uranem v Beranu mají svoje fanynky. Kolem nich se na obloze motají dvě nově pozorovatelné krátkoperiodické kometky: 32P/Comas Sola a 144P/Kushida. První je zatím snadnější, vypadá jako neostrá hvězdička 15,5 mag, ale druhá nyní podobně slabá, ale více rozplizlá, se to chystá v nejbližších dnech změnit a hodlá vystoupat v zimě až na 8,5 mag. Tak si zapamatujte její jméno, brzy o ní znovu uslyšíte. 32P bohužel takový progres neukáže, ta se na patnácté hvězdné slabosti zastaví.

Tyto kometky kulminují kolem půlnoci už slušně vysoko, což je pro pozorování z našich končin velká výhoda. Jo, málem bych zapomněl, je tu ještě jedna, na kterou jsem potřeboval schůdky. 126P/IRAS v Cefeovi nikdy nezapadá, ale v tomto případě není o moc stát. Poloha prakticky v zenitu je asi jediné plus, co může nabídnout. Jinak se totiž promítá do husté oblasti Mléčné dráhy, kde se těžko loví, a ze stávajících 15 mag bude celkem rychle slábnout, tak bude asi nejlepší se s ní pro tento návrat rozloučit.

Tím se dostáváme ke kometám ranní oblohy. Tam se to trošku pročistilo a zůstalo pět kousků, ze kterých si ale snad každý vybere. Na pozici ranní jedničky střídá přicházející a prudce zjasňující 62P/Tsuchinshan v Raku pomalu slábnoucí odstupující 103P/Hartley zpod hlavy Hydry. Vypadají obě podobně jako velké difúzní koule, jen na první neplatí moc kometární filtr, zatímco druhá si ho užívá. 62P by měla ze současných 10 mag do zimy ještě přibrat na nějakých 7, což z ní asi udělá primusku závěru letošního roku. Půjde o nejlepší její návrat mezi roky 1900 a 2100, tak si ho snad pěkně vychutnáme. Mimochodem, 103P má letos druhý nejlepší návrat mezi těmito letopočty. Nejlepší byl ten předminulý v roce 2010. Možná si na to ještě pamatujete.

V polou listopadu (15. 11.) se pak 62P potká jen na vzdálenost 5′ s pomalu se plazící 29P/Schwassmann-Wachmann. Bylo by hezké, kdyby do té doby bláznivá devětadvacítka něco předvedla. Nyní to je totiž jen vyčpělý flíček a dokud u ní nedojde k dalšímu výbuchu, není na ní toho moc k vidění. Fotograficky to ale může být zajímavé setkání.

Zbývají nám už jen dvě slabší potvory. Pomalu slábnoucí C/2017 K2 (PanSTARRS) v Jednorožci a naopak mírně postupně zjasňující C/2022 E2 (ATLAS), jež nalezneme v Sextantu u hranic s Hydrou a Lvem. První tu je s námi od roku 2019, v roce 2022 to vytáhla na 8. velikost a bojovala o titul Miss. Mám u ní už 168 záznamů v Nočníčku, což ji řadí po právu mezi nejpozorovanější komety vůbec. Snad tu ještě chvíli pobude a číslo se třeba zakulatí. Druhá se možná zaskví v budoucnu, když v roce 2024 a 2025 by mohla atakovat aspoň ne úplně marnou magnitudovou dvanáctku.

To je tedy z listopadového okénka vše. Jak jste na tom vy? Měli jste jasno? Pozorovali jste? Sledujete starého „Cučinšana“, jak hezky zjasňuje? Podělte se o zážitky v komentářích.

Kometám zdar!

Vic KaL ◊!

5 komentářů k “Kometární okénko – listopad 2023”

  1. petr kahánek

    Zdravím kometáře. Od poslední nádherné Nishimury jsem přidal k dnešku další dvě. Nevýraznou (pro mne) Hartley ze zahrady-MSA tu mám cca 19,5-jako hodně slabou mlžinku.Hodně pomohlo , že jsem ji hledal podstatně výš než při předchozích pokusech.O to víc překvapila ta druhá – H2 Lemmon když jsem už za městem (obvykle kolem 20,60 MSA) namířil svůj Skymaster 20 krát 80 na dané místo a hned mi udeřila do očí velká jasná koule tak velkou kometu jsem ještě neviděl.Ve 150 newtonu pak ještě pěknější.Potom jsem ještě zkoušel najít Pons-Brooks ale při zesilujícím vichru jsem toho nechal – dalekohled se hodně chvěl. Včera na horách kde mám stabilně umístěný 300-vku dobson se kolem 9hod vyjasnilo-obloha výborna- ale jak na potvoru tam kde byly komety seděl velký mrak a vubec se nehýbal ,tak jsem pozoroval nádherné objekty podzimní a zimní oblohy a planety.Ráno po probuzení mě ještě překvapila pěkná konjukce Měsíce s Venuší.Doufám, že do konce roku aspoň jednu kometu ještě přidám.Teď jsem na svých 11 viděných kometách

  2. Vic

    Paráda! Do konce roku, když bude počasí, dáš určitě ještě 62P, která už teď doslova vypaluje, jen je potřeba si dát budíka na ráno, a pak rychle zjasní ještě 144P a ta bude vidět už v první polovině noci. Pořádné kometární hody přijdou pak na jaře, to už snad bude častěji jasno, abychom si to pořádně užili. Teď je ta obloha tady u nas tak špatná, že by z toho jeden brečel.

  3. petr kahánek

    Tak já to mám nastavené tak ,že jako důchodce když přijde vyjasnění tak všeho nechám a pozorování má jasnou prioritu,poněvadž co kdyby byly exelentní podmínky a ja je promarnil. No a ty moc často nejsou.Využívám i krátkých „oken“ když musím v noci vstávat a vidím že svítí hvězdy (nečekaně).A když je hodně dlouho blbě tak mám ještě jiné hobby a trpěivě si počkám na zlepšení.Stejně to nejde ničím změnit.Maximalně pustit si webovou kameru z Mauna Kea.Spíš co mi vadí jsou velké výkyvy v kvalitě oblohy.Za mého mládi pred 50 léty mi přišla obloha stále stejná ale zase pozorování pomocí10 cm reflektoru – žadná sláva.Tož asi tak…

  4. Martin Gembec

    Podařilo se nám dnes, 18. 11. 2023, s Alešem načasovat výjezd na Jítravu naprosto dokonale. Fotky z výjezdu jsou v článku. Doma pršelo, pak i cestou sněžení, ale za Ještědem už krásně a postupně se i na pár desítek minut nahoře vyjasnilo, takže nad východem mraky, nad západem mraky a nad námi krásná obloha. Kometa 12P vypadala skoro jak planetárka a jsem si jist, že slabě bylo vidět i okolní slabé halo, které jsem myslel, že je pozůstatek přechozích zjasnění, ale vypadá to, že to mohla být ta zelená koma. Na snímku se mi zdá, že 12P má i slabý prachový chvost směrem nahoru. Druhá potvora H2 Lemmon už byla nízko a kus od Měsíce, jak je patrné i ze záběru celého pole Samyangu. Nicméně vidět šla dobře a jsem rád, že jsem ji ještě stihl. Jednou jsem ji dal fotograficky, když byla ještě slabší a teď zase, když slábne a mizí k jihu. Hurá, díky Aleši.

  5. Ales

    Jenom doplnim, ze jsme obe komety pozorovali Newtonem 150/750 pri zv. 30x a 37x, 12P i pri 75x (to byla hezci). 12P byla snadno viditelna i v triedru 8×42.

Odpověď