Sobotní večer na hvězdárně

Předpověď počasí skýtala 20. ledna šanci na jasnou oblohu, a tak jsme anoncovali pozorování pro veřejnost na turnovské hvězdárně. Sešla se asi desítka zájemců. Ještě za soumraku jsme namířili dalekohled na Saturn. I přes malou výšku nad obzorem byl obraz velmi dobrý. Následoval Jupiter, kde byl obraz opravdu luxusní – seeing nám tentokrát přál a na disku planety bylo vidět spoustu jemných detailů.

Po setmění jsme otočili 16“ dalekohled do Labutě na kometu 12P. Na příměstské obloze s Měsícem po první čtvrti to nebyla to žádná „vypalovačka“, ale slabý difusní flíček nakonec snad viděli všichni. Velice pěkná pohled skýtal samozřejmě Měsíc – při zvětšení 250× byla radost se kochat terminátorem. Pozorovací seanci jsme zakončili několika pěknými dvojhvězdami a také mlhovinou v Orionu. Na terase jsme měli postavený 8“ newton s kamerkou, tak bylo zajímavé sledovat na displeji tabletu slabší objekty, které by lidské oko na zdejší obloze zdaleka tak dobře nezaznamenalo.

O týden později se o víkendu opět vyjasnilo, ale to jsem jen doma na zahradě pozoroval Jupiter s Měsícem. Na začátku jsem také zkoušel zdokumentovat komety 12P a 144P. Oba singl snímky jsou v podstatě produkt fotoaparátu při shodné expozici 20 sec na ISO 6400 v cassegrainově ohnisku SCT 280/2800.

AM

Jeden komentář k “Sobotní večer na hvězdárně”

  1. Martin Gembec

    Byla to krásná akce. Musíme někdy kamerku zapojit přímo na čtyřstovku a jít se dívat pěkně do tepla :-) Obojí má něco do sebe. Rád nejdřív vymrznu a dívám se okem, ale vlízt si pak v klidu do epla k počítači nebo tabletu má taky něco do sebe.

Odpověď