Výšlap za Merkurem

Po večerním skouknutí komet 12P a 144P a Jupiteru jsem v 5 ráno vyrazil na 62P. V triedru 15×70 pěkná. Obloha vymetená, teplota -15 °C, tak narychlo balím pár věcí, obouvám pohorky a vyrážím pod Ještěd. Auto parkuji u lanovky a 3 km na vrchol po modré značce mi po zledovatělé cestě plné kluzkých balvanů, kořenů a jiných nástrah, zaberou asi hodinku. Liberec se topí v inverzní oblačnosti a již cestou vzhůru si vychutnávám jasně zářící Venuši a slabší Merkur nad jihovýchodem.

Po sedmé hodině se k nim připojí i tenký srpek Měsíce a s oběma planetami tvoří téměř pravoúhlý rovnoramenný trojúhelník. Na vrcholku je paradoxně daleko tepleji než dole a na západní straně hory panuje absolutní bezvětří. Trochu začne foukat, když se přemístím ke kříži s výhledem na Jizerky a Krkonoše. Malým triedrem 8×30 prohlížím majestátní Sněžku i zbytek horizontu. Slunce se začne klubat asi o 10 minut dříve, než udává efemerida pro ideální obzor a pomalu svou oranžovou září zalévá okolní kopce. Na vrstvě nízkých mraků nad Libercem je patrná irizace. Magická chvíle, stojím uprostřed tohoto spektakulárního přírodního divadla a s němým úžasem vstřebávám první sluneční paprsky hřející mě ve tváři. Bez rukavic se ale moc dlouho vydržet nedá, tak rychle pár fotek a chystám se na sestup. Seběhnout po zmrzlém příkrém svahu „pod lany“ byl pěkně blbý nápad a moje stará kolena dostala pořádně zabrat. Nicméně parádní zážitek a za trochu té bolesti kolaterálních vazů to určitě stálo… no dobře, tak si jdu vzít další Novalgin…

Měsíc s Venuší a na nezmenšeném originálním snímku je patrný i Merkur.

Pohled JZ směrem na Bezděz a Ralsko.

Panorama Jizerek a Krkonoš s Libercem pod pokličkou nízkých mraků. Už víte proč je v nížinách mizerná průzračnost?

Dodatečně PF 2024.

Východ Slunce nad Kozákovem.

Na sestupu s Krejčíkem v zádech.

2 komentářů k “Výšlap za Merkurem”

  1. Petr Kahánek

    Pěkné,to musela být v noci parádní obloha když byly světla pod pokličkou mraků.Já zatím nemám štěstí to zažít ale věřím že se dočkám. Ten Merkur je pěkná „duchařina“ nenašel jsem ho.

  2. Daniel Kurtin

    Teda ty jsi to pěkný počasí využil v jiným stylu :) Koukám na mojí fotku z Liberce z toho dne z rána a upřímně bych vůbec nečekal, že je to takhle nízká inverze a že na Ještědu bude hezky. Díky za tohle porovnání. Sám jsem se o tohle pokusil už několikrát, ale vždycky jsem měl smůlu. Naposledy jsem si ale na Ještěd vylezl mezi svátky jen tak přes den. Ale ráno je to vždycky o dost lepší, později už je tam na mě totiž moc lidí :)

Odpověď