Kometární okénko – únor 2024

Jak v lednu počasí nečekaně spolupracovalo, tak nyní předpověď na období kolem novu (9. 2.) není zdaleka tak příznivá. Pro případ, že by se znenadání vyjasnilo, přinášíme s předstihem další kometární okénko. Sestaveno je na základě několika kratších kometárních seancí za ne zcela ideálních podmínek na přelomu měsíců. Na slabé mršky se tak asi ani nedostane. Ale…

Nepředbíhejme! Pozorovat se dá klidně i triedrem dírami v mracích, jak jsem se přesvědčil minulou noc. Máme tu totiž stále triumvirát jasných kometek vládnoucí noční obloze, ke kterým se nad ránem připojí ještě vlasatice čtvrtá.

Těmi třemi prvoligovými jsou samozřejmě zvečera i nad ránem v Labuti viditelná a zjasňující (8 mag) 12P/Pons-Brooks, večer vysoko na obloze Hyádami procházející stagnující 144P/Kushida (10 mag) a pozděnoční, ale neméně krásná, bohužel však už pomalu slábnoucí (8 mag) 62P/Tsuchinshan, jež se navíc zajímavě promítá do galaxiemi hustě poseté Panny. Na všechny sice stačí i ten výše zmíněný triedr, ale čím větší apertura, tím samozřejmě lepší.

Čtvrtou je nově z jižní obohy konečně přicházející C/2021 S3 (PanSTARRS). Čekáme na ni už přes rok, tak snad ještě pár dní vydržíme, než zmizí Měsíc z ranní oblohy, abychom si ji mohli vychutnat v plné kráse. Stále zjasňuje (10 mag) a pomalu stoupá spodním cípem Hadonoše. 13. února těsně mine kulovou hvězdokupu M9. To by mohla být spolu s dalšími okolními NGC kulovčičkami pěkná kompozice. Jen kdyby se herdek vyjasnilo!

Druhou ligu na únorové obloze hraje pěkné duo v Raku nedaleko Jesliček v podání C/2022 E2 (ATLAS) a 29P/Schwassmann-Wachmann. První je hezky kondenzovaná, tak je na pozorování mnohem snazší. Obě jsou ale snadno dostupné (13 mag) i v nedospělých kukátkách.

Do této kategorie spadá i C/2017 K2 (PanSTARRS), která prochází napříč Orionem. V 16″ je stále viditelná (13 mag), ale to nejlepší má už za sebou. Zázraky také nečekejme od letošního návratu krátkoperiodické 32P/Comas Sola (14 mag). Ta má aspoň výhodu vysoké deklinace v souhvězdí Berana.

A to je to, co chybí jinak podobně jasné (14 mag), ale na rozdíl od předchozí stále zesilující 13P/Olbers. Na hranici Eridanu a Velryby nevystupuje z večera moc vysoko nad obzor, i když se snaží a přeci jen pomalu stoupá. Do jara si ji snad stihneme nakoukat dosytosti, než zas na sedm desetiletí zmizí fuč.

To na C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) máme čas až do podzimu, kdy přijde její chvíle slávy. Už nyní ji ale můžeme pokoušet na ranní obloze v souhvězdí Vah. Při současné jasnosti kolem 13 mag bude viditelná už i v trpasličí dvěstěpadesátce.

Jak na tom jsou ale obě NEATky, tedy 207P/NEAT a P/2001 Q6 (NEAT), netuším. Dobrý měsíc jsem je neviděl, tak jen předpokládám, že se jim daří na večerní obloze dobře. Stejně tak nad ránem tam máme dvě TéČtyřky, tj. C/2019 T4 (ATLAS) a C/2021 T4 (Lemmon), které by měly být v půlmetru stále viditelné, nebyla ale zatím příležitost to ověřit. A pokud se někdo chystá za teplem vyjet víc na jih, ať poreferuje, jak jsou na tom takové patnáctimagnitudové C/2022 L2 (ATLAS) nebo C/2021 G2 (ATLAS). Od nás jsou přeci jenom dosti nízko a znáte ty zdejší podmínky…

Zimní měsíce v našich končinách bohužel moc pozorování nepřejí. Buďme rádi aspoň za ten vydařený leden, kdy jsem sám mohl zaznamenat hned 24 kometárních pozorování. Pokud se v dohledné době vyjasní, zkusím odlovit nějaké slabší kousky a podělit se v komentářích. Stejně tak vy tam můžete psát zážitky z kometárních lovů beze zbraní.

Děkuji za pozornost :þ

Vic KaL ◊!

9 komentářů k “Kometární okénko – únor 2024”

  1. Vic

    Než se nasunula hustá vysoká, stihnul jsem osm kometek, mezi nimi i 207P/NEAT, P/2001 Q6 (NEAT) a 226P/Pigott-LINEAR-Kowalski. Obě NEATky byly v 16″ relativně snadné, třetí mrška už byla ale docela slušná duchařina. Podmínky byly jako obvykle hodně bídné.

  2. petr kahánek

    Pěkný výkon v takových podmínkách.Jdu domů a vidím problikávají hvězdy-co je,že by jasno? Podívám se na Windy ale kdeže „vysoká zamořila celou ČR. Tak snad omrknu aspoň Jupitera…

  3. Aleš

    Včera večer jsem také nečekaně cestou z fitka zjistil, že svítí hvězdy… Doma jsem čapnul alespoň SB25x100, opřel na zahradě o zídku a kouknul na 12P – byla u pěkné dvojhvězdy (mimochodem krásná fotka z té doby od Jaegera je na Spaceweatheru). Řídká vysoká už tam byla, tak jsem vytáhl turnovský refrák (160/2500) na Jupiter, ale seeing byl horší než jsem čekal, do 120x pěkné, pak už to stálo za prd. Jinak za leden mám 17 pozorování…

  4. Spaca4y

    Díky za fajn přehled. Počasí teď obecně stojí za starou bačkoru. Už jsem myslel, že se ani kolem novu na oblohu nepodívám. Hlavně mě teď zajímala situace ráno. Na dnešek byla byla trochu nadějná předpověď a vyšlo to nakonec líp, než jsem doufal. Ve 4:45 jen díry v mracích vysoko nad obzorem, v 5:15 už jasno (byť s tou vlhkostí nebyla průzračnost ideální). Tak honem oblékat a vyvést na plac rudlíkem připraveného dobsona. Hlavní cíl S/2021 S3 (PanSTARRS). Jak píše Vic, zrovna je nedaleko M9. Ta lze nalézt lehce, je velká a jasná. Kometka se ukáže kousek vedle a vůbec nevadí, že vypadá jak chudá příbuzná. Je kondenzovaná, kometární filtr mi na ni moc nefungoval. Jaký rozdíl oproti 62P/Tsuchinshan, která je s podobnou jasností pravým opakem. Velká, difůzní, filtr ji krásně vytáhne. Není tak moc nápadná, vedle se nacházející malá NGC 4608 praštila do očí víc.
    Letošní favoritku C/2023 A3 jsem nezkoušel, třeba příště.

  5. Vic

    Gratuluju k estrojce!
    Dnes se udělalo relativně slušně, tak jsem stihnul zvečera ještě za dohledu srpečku Měsíce skouknout 8 nejjasnějších kometek a k tomu 2 supernovy. A když pak Lampión zapadl, povedlo se mi ještě nově zalogovat 227P/Catalina-LINEAR a P/2011 NO1 (Elenin). Obě slaboučké kolem 15,5 mag, tedy v 16″ při SQM-L 21,0 celkem duchařina. Ale seeing dovolil i 400×, jen ta průzračnost mohla být trochu lepší. Koukal jsem i na spěchající blízkozemák (187026) 2005 EK70. Celkově za mě konečně docela příjemná noc.

  6. Vic

    I minulá noc na Frýdlantsku byla docela dobrá. Měsíc sice zapadal až v 1 ráno, stihnul jsem ale odpozorovat mimo jiné 12 komet, 2 supernovy i znovu ten blízkozemní asteroid.
    Ověřil jsem, že C/2021 T4 (Lemmon) i C/2019 T4 (ATLAS) jsou stále v 20″ pod oblohou 21,37 MSA dobře viditelné. Nejhezčí je ale bez diskuze 12P, to je opravdu pecka!

  7. Petr Kahánek

    Ahoj. Tak jsem si po delší době opět pěkně zapozoroval a to hlavně ze čtvrtku na pátek kdy byla docela průzračná obloha.Sic jen ze zahrady a 6″ newtonem.Výborné bylo to teplo a bezvětří. Viděl jsem jen 62 P jako hodně difůzní a slabý větší flek.Co je zajímavé dle CzSky je v prudké zatačce takže uvidíme-takou ostrou změnu směru jsem ještě nezažil. Potom už jsem se věnoval galaxiím v souhv. Panny,Lva aj. které byly tu noc vidět lépe než jindy.Další noc (večer) již zdaleka tak dobrá nebyla-hodně špatný seeing a brzy přitáhly i mraky tak jsem to v deset zabalil.

  8. Spaca4y

    Vicu, pěkně ti to přibývá. ;-) Mně se ještě podařila 13.2. večer za svitu měsíčního srpku s odřenýma ušima odpozorovat 13P/Olbers a zkontrolovat jasnější kousky: 144P, C/2022 E2 a taky 12P. Ta je vážně pecka! Dneska ráno opět budík hned na dobu co zalezl Měsíc. Podmínky na poměry naší zahrady výborné – SQM-L 21,13. Hned jsem namířil čtyřstovku na C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) a byl mile překvapený, jak lehce byla vidět. Letos pátá nová kometa, to jsem loni neměl za půl roku. :-) Tak aby to vydrželo. Samozřejmě jsem mrknul i na 62P a pak na C/2021 S3 – jakmile trochu vystoupala. Už je v souhvězdí Hada a byla vidět lépe než minule.

  9. Vic

    Jo, přibývá. Pomalu, ale jistě. Předpokládám, že zas přijde přes léto poněkud sušší období. Letos jsem zatím viděl 19 komet, z toho bohužel bylo úplně nových jen 6.
    Dnes ráno se u nás v údolí válela mlha, tak jsem vyjel jen tak nalehko s triedrem 18×70 na kopec, abych ulovil aspoň 12P, 62P a C/2021 S3. Jinak ta 12P byla snadno vidět binokulárem i večer při měsíčku. Vypadá jako malá jasná kulovčička. Zkrátka dělá nám radost!

Odpověď