Tip na dnešní pozorování – kometa C/2016 M1 (PanSTARRS)

Jak už bylo zmíněno v předchozím článku, dnes v noci se prosmýkne kometa C/2016 M1 (PanSTARRS) kolem kulové hvězdokupy M54 ve Střelci. Máme jednu z posledních šancí spatřit tohoto posla z Oortova oblaku, neboť za pár dní nám nadobro zmizí pod obzor na jižní oblohu. Jde v současné době o nejjasnější vlasatici.

S jasností kolem 9 mag jde o objekt vhodný i pro triedr, ovšem kvůli nízké výšce nad obzorem (9 °) je dobré se vybavit spíš silnějším arzenálem. Ideální podmínky pro pozorování nastávají dnes v noci mezi 2. a 3. hodinou SELČ (Komu by se chtělo vstávat, že? Má být ale jasno!), kdy bude kulminovat a zároveň se nacházet necelý úhlový stupeň od 54. objektu Messierova katalogu na spodku známé „Čajové konvice“. Na rozdíl od blízké kulové hvězdokupy je o něco větší, o trochu slabší a méně kondenzovaná do středu. Chvostík bohužel tato kráska neukáže.

Mapka s vyznačením polohy komety C/2016 M1 (PanSTARRS) pro 9. 6. 2018 03.00 SELČ

Ve dnech 12. a 13. června pak kometa ještě prosviští kolem kulovky M70, ale to bude ještě níž (6 °), a pak už nadobro zmizí z dohledu z našich zeměpisných šířek. Kdo ji teda ještě neviděl, má nyní poslední šanci.

Vic KaL ◊!

Komentáře byly uzavřeny.