Blízké setkání Měsíce s Uranem

Nebeské divadlo nám přichystalo zase jedno pěkné představení – na večerní obloze se 4. 11. přiblížil Měsíc k Uranu na 0,4°. Když se v průběhu odpoledne začalo vyjasňovat, rozhodli jsme se ještě narychlo pozvat veřejnost na turnovskou hvězdárnu k pozorování tohoto úkazu a opravdu pár zájemců přišlo. Já dorazil asi v 17:40, otevřel kopuli a namířil na Měsíc 6″ refraktor se zvětšením 53,5×. Po pár vteřinách, když si oko přivyklo na silný jas Měsíce, jsem pod jeho jižním cípem spatřil slabou hvězdičku – Uran. Vic se v té době snažil Uran vykoukat doma triedrem Nikon 18×70, ale bez úspěchu, tak dorazil rovněž na hvězdárnu. Mezi tím jsem také na terasu vytáhl 11″ SCT, ve kterém byl Uran vidět ještě o trochu lépe, při zv. 93× dokonce jako drobný nazelenalý kotouček. V cassegrainově ohnisku jsem pořídil i dokumentační snímek. Ten je v PS složen na sebe ze dvou záběrů pořízených expozicemi 1/1000 sec (Měsíc) a 1/10 sec (Uran).

Asi do čtvrt na osm jsme ještě refraktorem z kopule pozorovali povrch Měsíce, ale seeing tentokrát nebyl ideální a umožnil používat zvětšení max. 225×.

Další zajímavé úkazy s Měsícem nastanou za pár dní – 8. 11. bude procházet otevřenou hvězdokupou Hyády a nedaleko od Aldebaranu (0,7°) a 11. 11. večer pak zakryje relativně jasnou hvězdu lambda Geminorum. Podrobnější informace na listopadové mapce oblohy.

Aleš Majer

3 komentářů k “Blízké setkání Měsíce s Uranem”

  1. Josef Pozdníček, Sedmihorky

    Došlo mi odpoledne pozvání na pozorování Urana. Dojel jsem proto na Hvězdárnu kde byly již v provozu dva dalekohledy zaměřené na Měsíc + Uran. Pohled v obou přístrojích byl zajímavý a Uran docela zřetelný, v katadioptru 11″ na terase byl dokonce chvílemi zřejmý nazelenalý kotouček. Nádherný byl pro mne pohled v refraktoru 150/2250 na Měsíc (s filtrem) kde byly krásně plasticky vidět útvary. Byl jsem rád, že jsem se zúčastnil, krátce jsme pozorovali i Mars, ale byl velice nízko a obraz nic moc. Po návratu domů jsem zkoušel pozorovat Uran triedrem 12×50, ale bez úspěchu

  2. Josef Pozdníček, Sedmihorky

    Při pozorování Uranu u Měsíce vb úterý 4.11.2014 na turnovské Hvězdárně jsme v jedné chvíli zahlédli i jasný bolid padající ve směru od hvězdy Capella (Vozka) dolů k obzoru. Těším se opět na nějaké další pozorov ání.

  3. martin.gembec

    Josefe je skvělé, když máme takovou zpětnou vazbu. I nám se to moc líbilo :-)