Když chcete vidět kometu…

… neměli byste váhat se občas projet. Nemusíte hned na jih Čech, jako posledně o Štědrém dnu kolegové Aleš a Vic, ale v současné době je asi pro spatřenou kometu třeba najet minimálně desítky kilometrů. A když je výsledkem to, co jsem zažil poslední noc, nevím, zda být šťastný, že jsem kometu konečně viděl, nebo zda je to k vzteku, a to i odhlédnu-li od času stráveného za volantem nebo od finanční náročnosti, kterou podobné akce přinášejí. Za neviditelnou kometou v pražském smogu ale už nechci nikdy znovu jet, to vím jistě.

kometa 15P 20141226
Nenápadná mlhavá hvězdička zhruba nad Marsem je kometa 15P/Finlay

Kometa 15P/Finlay, která je zvečera nedaleko Marsu je spolehlivě neviditelná ani větším triedrem, na to můžete vzít jed. Vzhledem k tomu, že se mi podařilo najít jedno místo, kde se večer na několik minut vyjasnilo i kolem Marsu, rozhodl jsem se připravit si na montáž dalekohled a zkusit okolí Marsu nasnímat. Na fotografiích není většinou kromě Marsu a oblaků nic, ale podařilo se mi zachytit jednu 60s expozici, kde se poblíž Marsu vyskytla jasnější díra. Díky tomu tam slabší flíček v podobě komety Finlay vidět je. Zajímavější na celém snímku jsou halové sloupy, které skrz oblaky vrhal Mars i blízké jasnější hvězdy (a samozřejmě byly okem viditelné i halové sloupy od některých objektů při obzoru, takže pravá zimní pohádka).

panorama 17mm objektivem
Krása i zoufalství pohledu na oblohu z Ralska.
Kometa je dole vyznačena čárkami, úplně dole svítí Bezděz

Kometa C/2014 Q2 (Lovejoy) je příjemným překvapením konce letošního roku. Kdo by si pomyslel, že rok po kometě Lovejoy, viditelné pouhým okem, tu budeme mít další kometu Lovejoy viditelnou pouhým okem? Kometa je v triedru, větším binaru a nepochybně i přes větší dalekohledy nejspíš úžasná. Tedy mě se líbila, ale místo, kde jsem byl nucen ji pozorovat už nechci znova dlouho zažít. Kvůli počasí jsem musel pozorovat přesně v tom místě, které si přejete vynechat, tj. nízko nad obzorem ve světelném smogu naší nenáviděné Prahy (a prd platné vám je, že od ní jste 50 km, když ta kometa je tak zoufale nízko). Jenže co naplat, když pár km na západ už jsou mraky a pár km na východ taky. Takže odpozorováno, zdokumentováno a rychle šup do nového roku a hned jak zmizí kamarád M-nula alias Měsíc, hurá na okem viditelnou kometu vedle souhvězdí Oriona.

2014 Q2 20141226 17mm ořez
Ořez ze spodní části panoramatu objektivem s ohniskem 17 mm s méně razantním zpracováním dobře ukazuje kometu v její nízké pozici v souhvězdí Holubice

Q2 Lovejoy 20141226 50mm
Předchozí snímek je panoramou tří fotografií ohniskem 17 mm, zde je přizoomováno na 50 mm (a trochu oříznuto) a kometa už je nejjasnějším objektem na snímku.

Kometa C/2014 Q2 (Lovejoy) přes ED80 při f402 mm
Kometa C/2014 Q2 (Lovejoy) 26. 12. 2014 přes ED80 při f402 mm

Martin Gembec

2 komentářů k “Když chcete vidět kometu…”

  1. 323K13L

    Obdivuju to tvoje nadšení – já si počkám do ledna a budu doufat v lepší počasí…Celkem paradox, že kvůli pozorování J obzoru to u vás chce cestovat spíš na sever : ) Fotky i přes bídný podmínky super

  2. martin.gembec

    Občas to přeháníme ;) Ale zase na druhé straně je mi smutno, když vidím, jak je kolikrát na obloze zajímavá kometa a na astroserverech se diskutují snímky M31, M42 a podobně.