Dopolední přelet ISS přes Měsíc

Nestává se často, aby čára přeletu přes Měsíc šla přímo přes Jablonec a už vůbec ne, aby byla průzračně modrá obloha a tak i když šlo o přelet v 8:47:30, tak bylo jasné, že tohle se musí zkusit. Překvapilo nás, jak hodně jasná se ISS v dalekohledu jevila a i přes velký jas byl patrný nějaký tvar. Pokud jde o snímky, pokusil jsem se udělat sérii přes EDčko, ale se zaostřením byl problém, člověk aby si vozil pro tyto účely notebook pro kontrolu snímků. No nic. I tak je to pěkná vzpomínka. Snímek je 150 % zvětšený a animaci jsem udělal zhruba v rychlosti, jakou to letělo – na kliknutí 100 % velikost.

ISS a Měsíc 7. 7. 2018

ISS přes Měsíc 7.7.2018

dalekohledy

Použitá technika klasicky ED 80 na focení a 6″ SCT na koukání. Podobně jsem už pozoroval přelet ISS přes Venuši.

MaG


Pozorování Slunce dopoledne u Aleše. Krásně viditelná linka chromosféry, jemné větší a menší spikule a krásné protuberance. Jeden z nejhezčích pohledů na Slunce v h-alfě.

MaG Sun

2 komentářů k “Dopolední přelet ISS přes Měsíc”

  1. Aleš Majer

    Centrlajna mi šla nedaleko od baráku, tak jsem na přelet koukl binarem doma z okna. Později jsem vytáhl na zahradu Lunt a sledoval asi hodinu Slunce v Ha (v continuu bylo úplně čisté). Po delší době tam je pěkná protuberance a hlavně byl skvělý seeing, takže kromě jemných detailů ve smyčkách protuberancí bylo krásně vidět i spikule po celém obvodu slunečního disku. Dokonce se na ně přijel podívat i MaG.

  2. Aleš Majer

    Dnes ráno jsem zase poseděl hodinku na zahradě u chromosférického dalekohledu. Seeing a pohled na Slunce opět výborný, jako předchozí den s tím rozdílem, že tam přibyla druhá velká protuberance se spoustou jemných detailů. Škoda, že 60mm Lunt při překročení zvětšení 1D rychle ztrácí kontrast obrazu, klidný vzduch by dovolil zvětšení daleko vyšší. V takovýchto vzácných okamžicích samozřejmě zahlodá myšlenka upgradu na alespoň 100mm double stack, ale těch peněz…